Praktijkproef stedelijke horeca-logistiek met solarelektrische Trens-Logic | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Praktijkproef stedelijke horeca-logistiek met solarelektrische Trens-Logic

Meer artikelen

Doel

Met dit project spelen de partners in op milieudruk en op de mobiliteitsdruk die voelbaar is in de binnensteden en waar rijk en lokale overheden nieuwe oplossingen voor zoeken.

De Trens-Logic is een elektrisch voertuig dat deels gebruik maakt van zonne-energie. Voor de geconditioneerde leveranties aan de horeca is een innovatief en duurzaam koel-vries-systeem ingebouwd. De Trens-Logic bestaat uit een Europees gecertificeerde N1-trekker met twee O2-wagons en heeft eenzelfde laadcapaciteit als drie grote bestelwagens. Zo kan het aantal vervoersbewegingen in de steden flink teruggebracht worden, zeker als de wagons ingezet worden als mini-hubs. Door deze nieuwe vorm van vervoer te laten toepassen door twee degelijke en ervaren logistieke bedrijven als Ploeger en Sligro, is er een sterke basis voor de proeftuin. De informatie die wordt 22 van 31 opgedaan wordt actief via diverse kanalen gecommuniceerd. Met dit project wordt direct 87.500 kg CO2-uitstoot bespaard.

Locatie(s) waar het project uitgevoerd wordt

Binnensteden van ’s Hertogenbosch en Breda

Overzicht van deelnemer(s)

Naam deelnemerType organisatieRol in project
Sligro Food GroupGrote verlader foodservicePartner/opdrachtgever
Ploeger LogisticsMiddelgrote transporteurPartner/opdrachtnemer
Trens Solar TrainsKleine producent automotivePartner/leverancier

 

Resultaat

Binnen de proeftuin worden twee voertuigen gebouwd en in de steden Den Bosch en Breda ingezet.

De inzet wordt van 2020 tot en met 2022 uitgevoerd en gemonitord op technische resultaten en op acceptatie bij klanten en publiek. Het demonstratieproject biedt direct ondersteuning aan de marktintroductie van het nieuwe Nederlandse automotivebedrijf Trens en dient daarmee ook het economische doel van nieuwe werkgelegenheid. De drie partners dekken als producent, verlader en transporteur de belangrijkste rollen binnen de logistieke keten, waardoor een integraal beeld wordt verkregen. Zij vormen samen een projectorganisatie voor sturing en verantwoording van resultaten. In het project wordt goed contact onderhouden met de lokale overheden en met platforms als Green Deal ZES.

Bijdrage doelstellingen DKTI Transport

Sligro Food Group en Ploeger Logistics zijn belangrijke partijen binnen de stedelijke logistiek.

Beide profileren zich als duurzame bedrijven die actief willen bijdragen aan nieuwe schone, stille en slimme vormen van logistiek en transport. Trens BV heeft een innovatief voertuig voor stedelijke logistiek ontwikkeld en staat op het punt van marktintroductie. De drie partners willen een demonstratieproject uitvoeren, door in twee Nederlandse steden gedurende drie jaar de bevoorrading van de horeca te gaan verzorgen met de nieuwe emissieloze Trens-Logic. Zo willen zij ervaring opdoen met dit voertuig en deze vorm van logistiek en gelijk een reële reductie van CO2 tot stand brengen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.