Tilburg - Samen Geeft Energie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Tilburg - Samen Geeft Energie

Meer artikelen

Beschrijving

In de Tilburgse blok voor blok-aanpak werkten marktpartijen uit de gehele energiebesparingsketen samen. Bewoners hadden daardoor één aanspreekpunt en konden beschikken over een totaalplan. De werkwijze ontzorgde bewoners en leidde tot kostenbesparing.

De door de gemeente geselecteerde ketens hadden de mogelijkheid om bewoners de Tilburgse Energie Garantie aan te bieden. Particuliere huiseigenaren kregen 5 jaar garantie op het te besparen warmteverbruik. De gemeente Tilburg stond garant voor de regeling. Bewoners en bedrijven betaalden zelf de premie (ruim 1% van de kosten van de maatregelen).

De regeling werkte goed, ondanks dat maar weinig bewoners voor de garantieregeling kozen. Door de regeling hadden bewoners vertrouwen in de aanpak en de daarmee te realiseren energiebesparing.

Meer informatie

Deelnemers

In de Tilburgse blok voor blok-aanpak werkten marktpartijen uit de gehele energiebesparingsketen samen. Bewoners hadden daardoor één aanspreekpunt en konden beschikken over een totaalplan.

De Tilburgse energiebesparingsgarantie (TEG) werd verstrekt via Kredietbank Nederland, met garantie van de gemeente. Er was een mogelijkheid tot GreenLoans, gemeentelijke subsidie en gebruik van het provinciaal (garantie)fonds.

Strategie

De werkwijze ontzorgde bewoners en leidde tot kostenbesparing. De door de gemeente geselecteerde ketens hadden de mogelijkheid om bewoners de Tilburgse Energie Garantie aan te bieden. Particuliere huiseigenaren kregen 5 jaar garantie op het te besparen warmteverbruik. De gemeente Tilburg stond garant voor de regeling.

Bewoners en bedrijven betaalden zelf de premie (ruim 1% van de kosten van de maatregelen). De regeling werkte goed, ondanks dat maar weinig bewoners voor de garantieregeling kozen. Door de regeling hadden bewoners vertrouwen in de aanpak en de daarmee te realiseren energiebesparing.

Resultaten

Het project Tilburg heeft 182 koopwoningen gerealiseerd, 393 zijn in planning.

De door de gemeente geselecteerde ketens hadden de mogelijkheid om bewoners de Tilburgse Energie Garantie aan te bieden. Particuliere huiseigenaren kregen vijf jaar garantie op het te besparen warmteverbruik. De gemeente Tilburg stond garant voor de regeling. Bewoners en bedrijven betaalden zelf de premie (ruim 1% van de kosten van de maatregelen). De regeling werd door weinig eigenaren afgesloten, maar gaf vertrouwen in het aanbod.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.