Afzetgarantieregeling Zaanstad | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Afzetgarantieregeling Zaanstad Afnamegarantie

Meer artikelen

De gemeente Zaanstad heeft de Afzetgarantieregeling ontwikkeld.

Omdat ontwikkelaars en corporaties door stagnerende afzet van nieuw te bouwen woningen de verplichte voorverkooppercentages niet halen, krijgen ze de financiering niet rond. Dit leidt tot vertraging of afstel van een project. Daarom heeft de gemeente Zaanstad de afzetgarantieregeling ontwikkeld, in samenwerking met de Betaalbare Koopwoningen Zaanstad bv. Zij geven ontwikkelaars en corporaties de garantie een deel van de woningen te kopen die bij oplevering nog niet verkocht zijn. Deze garantie telt mee bij het voorverkooppercentage. Zo wordt de totale financiering van een project haalbaar en vormt de financiering geen belemmering meer om te starten met de bouw.

De afzetgarantieregeling wordt uitgevoerd door een bv waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is. Als een ontwikkelaar de garantie inroept, koopt de bv de woningen met een korting van 10 procent op de v.o.n.-prijs. De bv probeert in eerste instantie de woningen weer te verkopen. Hierbij spelen erfpachtvarianten een grote rol. Pas als het niet lukt de woning te verkopen, is verhuur een optie.

Voor de financiƫle dekking van de afzetgarantieregeling worden de vergoeding op de v.o.n.-prijs en de tijdelijke stimuleringsregeling woningbouw van het ministerie van BZK (voorheen VROM) gebruikt. Zo hoeft de gemeente geen additionele gelden in te zetten.

Doelgroepen

  • Toegepast door: gemeente Zaanstad.
  • Ten behoeve van: projectontwikkelaar, corporaties, potentiĆ«le woningkopers.
Dit voorbeeld hoort bij de TFC-constructie Afnamegarantie

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.