Fonds duurzaam funderingsherstel | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Fonds duurzaam funderingsherstel

Meer artikelen

Omschrijving

Het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is bedoeld voor de financiering van noodzakelijk funderingsherstel. Woningeigenaren hebben vaak niet de financiële ruimte om de rotte fundering of de daarbij komende problemen zoals scheuren in muren aan te pakken. De Funderingslening van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel is daarvoor bedoeld. Het fonds is in september 2017 van start gegaan.

stutten woningen

 

 

 

Werking

SVn beheert het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Het fonds heeft een omvang van € 100 miljoen. De Rijksoverheid legt met een bijdrage van 20 miljoen euro een solide basis onder het fonds. Net als de andere fondsen die door SVn beheerd worden, is hier sprake van een revolverend fonds. Geleend geld wordt met rente terugbetaald en komt weer beschikbaar voor nieuwe leningen.

Doelgroep

De Funderingslening wordt verstrekt aan eigenaar-bewoners in gemeenten en provincies die aangesloten zijn bij het fonds. De gemeente of provincie bepaalt welke woningen en woonblokken in aanmerking komen. Als u in aanmerking komt ontvangt u een aanvraagformulier.

Sterk 

  • Duidelijke scherpe doelstelling.
  • Als onderdeel in een brede aanpak is een dergelijk fonds dat zich richt op de eigenaar/bewoner van grote waarde.

Zwak

  • De hoge investeringskosten kunnen nog steeds niet door een grote groep eigenaar bewoners worden gedragen, funderingsherstel is erg duur.
  • Gemeenten moeten zich eerst aanmelden bij het fonds eer eigenaar bewoners zich kunnen beroepen op het fonds.
  • Gemeenten/provincies bepalen welke woningen en woonblokken in aanmerking komen, je staat niet zelf aan het roer.

Voorbeelden

voorbeeld 1: Gemeente Zaanstad

Meer informatie

Voorbeeld 1

De gemeente Zaanstad

De meeste panden in Zaanstad die vóór 1970 zijn gebouwd, staan op houten funderingspalen. Uit onderzoek blijkt dat veel houten funderingspalen zijn aangetast. Hierdoor kunnen panden verzakken, er ontstaan scheuren in de gevels en vloeren bollen op. Een kostbaar en ingrijpend proces om te herstellen. Er wordt nu ingegrepen worden om de veiligheid te kunnen blijven borgen en de kosten niet verder te laten stijgen.

De gemeente Zaanstad heeft zich aangesloten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Daarmee wordt vooral bereikt dat noodzakelijk funderingsherstel voor woningblokken niet blijft haperen omdat bijvoorbeeld één van de eigenaren de financiering niet rond krijgt. Voor Zaanstad is het fonds onderdeel van een bredere aanpak van problemen aan de fundering van woningen.

In Zaanstad worden ongeveer 3.000 woningen in de komende 10 jaar hersteld (300 woningen per jaar).

Meer Informatie

https://funderingen.zaanstad.nl/funderingen

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.