Koopgarant | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Koopgarant

Meer artikelen

Omschrijving

Koopgarant is door corporaties en ontwikkelaars strategisch in te zetten in het voorraadbeheer op langere termijn. Vanwege de terugkoopgarantie is het mogelijk om de woningen ook in de toekomst voor volgende kopers betaalbaar te houden. Na de terugkoop kunnen de woningen namelijk opnieuw worden verkocht, met Koopgarant of op de vrije markt

Bankbiljetten wisselen van eigenaar

Koopgarant is een prijsverlagende constructie: door een korting tot 30% op de marktwaarde wordt de Koopgarantwoning bereikbaar voor lage- en middeninkomensgroepen.

De koper wordt volledig eigenaar. Koopgarant slaat een brug tussen sociale huur en de vrije markt. Dit bevordert de doorstroming op de woningmarkt en de stedelijke vernieuwing. Het is een revolverend fonds: de lening voor de koop wordt met rente terugbetaald. De waardeontwikkeling van de woning wordt bij verkoop op de vrije markt volgens een van tevoren afgesproken formule gedeeld met de corporatie. Met een terugkoopregeling komt de woning opnieuw in bezit van de corporatie. Deze kan de woning opnieuw met Koopgarant ook voor de volgende koper betaalbaar houden. Dit kan leiden tot lastenverlichting bij de corporatie.

Sterk

  • De constructie ondersteunt de volkshuisvestingsdoelstellingen zoals doorstroming en bevordering van het eigenwoningbezit.
Zwak
  • Overdrachtsbelasting over kostprijs. Over ‘korting’ geen overdrachtsbelasting.

Voorbeelden

voorbeeld 1: City Campus Max, Utrecht
voorbeeld 2: De Bethaan, Arnhem

Meer informatie

Voorbeeld 1

City Campus MAX Utrecht

 

Dit initiatief verenigt het wonen in de stad Utrecht met het campusprincipe van 'alles bij elkaar'. MAX bestaat uit 989 een- en tweekamerappartementen, verdeeld over twee huurtorens van 23 verdiepingen en een kooptoren van 16 verdiepingen. De woningen worden gerealiseerd boven op twee lagen met commerciële ruimten, parkeren en fietsenstallingen.

In 2008 startte Bouwfonds met de verkoop van de appartementen in Koopgarant. De Koopgarantkopers konden kiezen uit een korting van 10 of 20% op de taxatiewaarde. Voor een eenkamerappartement van 28 m² en een Koopgarantprijs van € 72.000 betekent dit een netto maanlast van € 325. De terugkoopgarantie verzekert de starter van een snelle verkoop bij verhuizing en zorgt voor blijvende beschikbaarheid voor de doelgroep: studenten en pas afgestudeerden.

Bijzonderheden

De consument koopt een woning onder Koopgarantvoorwaarden van Bouwfonds. Op Maat verleent de licentie voor het toepassen van de Koopgarantregeling.

 

Voorbeeld 2

De Bethaan Arnhem

 

Woningcorporatie Vivare investeert fors in de naoorlogse krachtwijk Presikhaaf in Arnhem.

Het nieuwbouwcomplex de Bethaan is het eerste complex dat is opgeleverd. De Bethaan bevat niet alleen 47 huurwoningen en 15 koopwoningen, maar ook het gezondheidscentrum Presikhaaf. Dit centrum vervult een belangrijke functie in de wijk.

Met Koopgarant nam woningcorporatie Vivare een belang in de toekomstige ontwikkeling van het complex. Dit biedt de kopers zekerheid, in een wijk waar nog veel te gebeuren staat. Bovendien maakte Vivare hiermee de koopwoningen betaalbaar voor kopers uit de wijk. Eind 2008 is het complex opgeleverd en zijn alle Koopgarantappartementen met succes verkocht.

Bijzonderheden

De consument koopt een woning onder Koopgarantvoorwaarden van Vivare. Op Maat verleent de licentie voor het toepassen van de Koopgarantregeling.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.