Bewonersparticipatie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Bewonersparticipatie (Ver)ken je buurt

Meer artikelen

Handreiking

De meerwaarde van een verkenningsfase bij inbreidingsplannen. Praktische tips over wonen, zorg en samenwerking met burgers.

Veel gemeenten hebben te maken inbreidingslocaties. Wanneer je als gemeente hiermee aan de slag gaat, is de vraag hoe je bouwt aan een zorgzame buurt en versteviging van de gemeenschap. Het gaat daarbij om een intensieve integrale samenwerking tussen zowel het ruimtelijke als het sociale domein, de betrokken organisaties en de buurtbewoners.

OWZ-expert Margrieta Haan heeft samen met Gerben Kamphorst (inmiddels lid van het Expertteam Woningbouw) de gemeente Houten geholpen met het betrekken van omwonenden en toekomstige bewoners bij de herontwikkeling van een voormalige schoollocatie uit de jaren 80, de Beverakker. Een locatie in een actieve buurt, met geïnteresseerde lokale wooninitiatieven, een woningcorporatie die iets anders wil en die verschillende kansen wil benutten en de vraag hoe je partijen goed kunt laten samenwerken.

In deze publicatie leggen Margrieta en Gerben de nadruk op het inbouwen van een goede verkenningsfase als zorgvuldige voorbereiding vóórdat je naar een programma van eisen toewerkt. Een voorbereiding  met veel aandacht voor samenwerking met en gebruik maken van kennis uit de buurt.

De publicatie heeft ook aandacht gekregen in het plaatselijke nieuws.

Download

bewonersparticipatie
 
Overhandiging van de publicatie door RVO aan wethouder mevrouw Molenaar van de gemeente Houten, september 2022.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.