Den Haag en Innova Energie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Den Haag en Innova Energie

Meer artikelen

Samenvatting en omschrijving

Het vastgoedbedrijf van de Gemeente Den Haag (CVDH) staat, net als alle andere gemeentes in Nederland, voor een verduurzamingsopgave. Die opgave is groot en soms ingewikkeld, maar niet onmogelijk. De samenwerking tussen het vastgoedbedrijf Den Haag, de vastgoedbeheerder en Innova Energie heeft gezorgd voor grote besparingen en een comfortabeler werkklimaat bij sociale werkplaats Den Haag Werkt. 

“Elke keer dat we een keuze moesten maken probeerden we voor de beste keuze te gaan, en dat werkt gewoon.” (Marc Beste - Projectleider Verduurzamen Vastgoed CVDH).

Omschrijving

In 2040 wil de gemeente Den Haag een klimaat neutrale stad zijn. Hierin wil de gemeente zelf graag het goede voorbeeld geven. Eén van de manieren waarop zij dat doen is door de eigen gebouwen stap voor stap te verduurzamen. Dit betekent dat gebouwen die toe zijn aan onderhoud als eerste verduurzaamd worden. Dit was een uitkomst voor Tom Grijpink (hoofd locatiemanager Den Haag Werkt). In 2014 was het gebouw aan de Kerketuinenweg in Den Haag toe aan grootschalig onderhoud. Hij zag dit als een kans om zuiniger met de energie om te gaan, maar ook om een comfortabeler klimaat te bewerkstelligen voor de werknemers. 

20 zonnepanelensystemen gerealiseerd

Vanaf 2014 werd tijdens onderhoud ook verduurzaamd. Daarbij kan gedacht worden aan het vervangen van ramen, isoleren, maar ook het plaatsen van zonnepanelen. Voor het plaatsen van de PV-panelen in 2019 heeft CVDH samengewerkt met Innova Energie. Dit is een energieleverancier met landelijke dekking die bekend staat als specialist op het gebied van verduurzaming. Naast zonnepanelen worden er ook energiebesparende producten zoals infrarood verwarming en laadpalen geleverd. Innova Energie kan ondersteunen bij het gehele proces, van het aanvragen tot subsidies tot het plaatsen van producten en de nazorg. Buiten het project aan de Kerketuinenweg hebben Innova Energie en de Gemeente Den Haag al ruim 20 zonnepanelensystemen gerealiseerd. Daarnaast zitten er nog vele andere projecten in de pijplijn. 

Succesverhaal

De samenwerking tussen Innova Energie en de CVDH is één van de redenen dat Kerketuinenweg een succesverhaal genoemd mag worden. Sinds 2019 hebben de partijen elkaar goed leren kennen  en er is wederzijds vertrouwen. Niet alleen worden afspraken nagekomen, er wordt ook gekeken naar mogelijkheden. Het met elkaar ontdekken wat wél kan past binnen het bredere plaatje dat CVDH heeft over het verduurzamen van het vastgoed. De Kerketuinenweg was één van de eerste panden die duurzaam werd gerenoveerd volgens het principe van leren tijdens doen. CVDH had in 2014 nog weinig ervaring met duurzame renovatie. Dan helpt het als er een partij als Innova is die op basis van hun ervaring met zonnepanelen en verduurzaming kunnen helpen. Daardoor kon elke keer bepaald worden wat de meest duurzame optie was. Dat werkt gewoon, aldus Marc Beste (Projectleider Verduurzamen Vastgoed CVDH).

Geen dief van je portemonnee

Dat betekent natuurlijk niet dat het proces altijd eenvoudig was. Tom Grijpink (Hoofd locatiemanager Den Haag Werkt) heeft soms ontzettend hard moeten lopen om ervoor te zorgen dat er progressie gemaakt werd. De fondsen bij elkaar krijgen, gaat nu eenmaal niet vanzelf. Gelukkig hebben de businesscases laten zien dat zonnepanelen echt de investering waard zijn. Lachend benoemd hij: “Wat kun je nu zeggen tegen een positieve businesscase! Als je dat niet doet ben je toch een dief van je eigen portemonnee?”

40% van de jaarlijkse energierekening

Het project Kerketuinenweg heeft inmiddels een hoop ervaring opgeleverd voor CVDH, maar ook gezorgd dat het pand nu vol ligt met 1518 zonnepanelen, samen goed voor 387.371 kWh. Dat is ongeveer 40% van de jaarlijkse energierekening van de locatie. Daarnaast zijn de ramen en de lichtstraten vervangen met HR++ glas, zijn de daken wit en extra geïsoleerd en is het pand voorzien van zuinige TL verlichting. Kortom, een plek die naast een stuk zuiniger, ook prettiger is geworden om te werken. 
Tevens is de gemeente Den Haag druk bezig om de panden Kerketuinenweg 24 en Zilverstraat 53 aan te laten sluiten op een aardwarmte bron. Eind 2021 moet dit uitgevoerd zijn, waarna de panden afgesloten kunnen worden van het aardgas.

Ontwikkeling en mijlpalen

Het college van B&W van de gemeente Loppersum verleende op 5 september 2017 de omgevingsvergunning voor de realisatie van het zonnepark bij ’t Zandt. Daaraan ging een zorgvuldig doorlopen procedure vooraf waarin belangen tegen elkaar zijn afgewogen. De vergunningaanvraag heeft daardoor meer tijd in beslag genomen dan Zonnedorpen had verwacht.

Mijlpalen

JaarMijlpaal
2019Samenwerking Den Haag en Innova Energie officieel na winnen aanbesteding.
2019De samenwerking leidt tot de verduurzaming van het kantoorpand van Den Haag Werkt, sociale werkplaats waar mensen met afstand tot de arbeidsmarkt weer aan een baan geholpen worden.
2020Eind 2020 is het 16e dak in beheer van de vastgoedorganisatie van gemeente Den Haag door Innova verduurzaamd.
2021Recentelijk is het 25e dak binnen de samenwerking opgeleverd!

Partijen

De volgende partijen zijn betrokken:

Centrale Vastgoedorganistie Den Haag (CVDH)

De CVDH ontwikkelt, bouwt en onderhoudt het vastgoed van de gemeente. Zij zorgen ervoor dat het bezit, de inschrijving, de aankoop en eventuele verhuur van het gemeentelijke vastgoed op één plek binnen de gemeente gebeurt. Binnen de samenwerking tussen CVDH en Innova Energie zijn zij de partij die zorgt voor het voortraject in de aanvoer van te verduurzamen panden. Zo zorgen zij bijvoorbeeld dat er constructieberekeningen worden gedaan om te kijken welke daken geschikt zijn voor zonnepanelen.

Den Haag Werkt

Den Haag Werkt is het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente. Samen met werkgevers helpt zij inwoners die al lang geen werk hebben aan een baan. In 2019 heeft de gemeente voor 4.248 mensen werk gevonden. Het succes van Den Haag Werkt komt vooral door samen te werken met bedrijven en partners in de regio. Binnen de samenwerking heeft de productiefaciliteit van Den Haag Werkt bijvoorbeeld de onderstellen voor de panelen op eigen dak (gedeeltelijk) geproduceerd.

Innova Energie

Innova Energie is de energieleverancier voor heel Nederland en ervaren partner in verduurzaming van zakelijke markt, maar ook particulieren. De focus ligt bij het ontzorgen van de klanten in het verduurzamingsproces, en hen daarmee te helpen te besparen op de energierekening. In de 11 jaar die ze bestaan, maakten ze een enorme groei door. Maar nog altijd is er ruimte voor persoonlijke klantrelaties.

Links

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.