Aquatop, smart kasdek met thermische en optische eigenschappen op maat | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Aquatop, smart kasdek met thermische en optische eigenschappen op maat

De glastuinbouw is een grootverbruiker van energie. Om energieneutraal te gaan telen is Aquatop ontwikkeld. Dit is een concept van TNO, KEMA, Bosvariant en Ideeuwes. De oplossing bestaat uit een combinatie van een kasdek, aan te passen aan het weer, plus een vloeibare energiedrager.

Aanleiding: geconditioneerd telen kost veel koelvermogen
Geconditioneerd telen is veelbelovend, maar nog niet winstgevend, vooral door het vele koelen in de zomer. Voor het beheersen van de overtollige zonnewarmte bedacht het consortium een ambitieuze oplossing.

Project: slim kasdek en vloeibare energiedrager
Aquatop combineert Smart Kasdek en Energypool. Een Smart Kasdek is een slim kasdek met warmte- en lichtelementen, aan te passen aan het klimaat binnen en buiten de kas. ’s Zomers en overdag laat dit kasdek PAR-licht door dat planten nodig hebben om te groeien. De overtollige warmte, het NIR-licht, wordt gefilterd. De Energypool absorbeert die warmte en slaat het op in een ondergrondse ‘aquifer’. In de winter en ’s nachts is die warmte te benutten. Overtollige kou slaat de teler op en gebruikt hij weer in de zomer. De Energypool is een vloeibare energiedrager die het hele jaar door warmte en kou kan opslaan. De combinatie van de Smart Kasdek en de Energypool vereiste echter een fundamenteel nieuw kasontwerp. De kassen zijn door het waterlaagje op het dak aan het zicht te onttrekken.

Het project bestond uit drie delen:
  1. Inventarisatie systeemparameters, lichtregelingsopties en belevingsaspecten van een Energypool bovenop het kasdek. Plus mogelijke additieven, structuren, coatings, algen (te gebruiken als groene brandstof).
  2. Verkennend onderzoek stofeigenschappen, klimaatmodellering, locatiebeleving, selectie van (combinaties van) additieven, algen; gevalideerd systeemmodel;
  3. Proof of concept van middelen, structuren, coatings, algen, optimalisatie systeemcomponenten, ontwerpscenario’s.
Resultaat
Dit omvat de ontdekking van een toevoeging waarmee de transmissie van het NIR-licht geregeld kan worden, plus een constructief ontwerp van de onderbouw van het nieuwe kasconcept. Op basis van een maatschappelijke kosten-batenanalyse is een businesscase opgesteld.

Winst: energieneutraal, winstgevend en landschapverrijkend
De kas van de toekomst moet energieneutraal en economisch winstgevend zijn. Bovendien biedt de laag water op het dak mooiere mogelijkheden qua inpassing in het landschap. Met de huidige 10.000 hectare aan kassen is dat een interessante bijdrage aan het landschap.

Titel:

Aquatop, smart kasdek met thermische en optische eigenschappen op maat

Penvoerder:

TNO

Contactpersoon:

Dhr. J. Ruigrok

Adres:

Postbus 49, 2600 AA, Delft, bezoekadres Van Mourik Broekmanweg 6, 2628 XE, Delft

Telefoonnummer:

088 86 63382

E-mail:

jan.ruigrok@tno.nl

Website:

www.tno.nl/glastuinbouw

Partners:

Kema, Bosvariant, Ideeuwes

Looptijd:

01-06-2007 – 01-06-2011

Innovatieagenda:

Energie Onderzoek Subsidie: Lange Termijn

Projectnummer:

EOSLT06033Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.