We hebben de E-Health toepassing BeeldzorgApp geselecteerd van Boomerweb, zodat we Beeldschermzorg voor e-consults gestructureerd kunnen inzetten binnen de organisatie.
Door de inzet van Beeldzorg kunnen we de fysieke zorgmomenten met onze cliënten beperken. Dit is een toepassing die sowieso op de planning stond voor 2020/2021, maar door de Corona situatie is de urgentie toegenomen. We zijn in april al overgegaan op de aanschaf van de BeeldzorgApp, en hebben dit toen bij enkele dagbesteding cliënten gebruikt (tot de dagbesteding weer open is gegaan) en bij enkele cliënten voor begeleiding. Vanwege de overname van enkele WLZ-cliënten en hospice cliënten hadden we toen geen tijd voor een echte projectmatige uitrol van de Beeldzorg App, die tijd gaan we vrijmaken binnen de organisatie in kwartaal 4 2020 en kwartaal 1 2021. Nu de 1,5 meter regel voorlopig gehandhaafd blijft, we voorlopig nog steeds in de Corona situatie leven en we graag efficiënter werken waar mogelijk (ook i.v.m. krapte in de arbeidsmarkt) is dit het moment, gezien deze knelpunten, om dit project verder uit te rollen.
We hebben ook de MedicatieControleApp met elektronische toedienregistratie (ETDR) van Boomerweb geselecteerd als E-Health toepassing in de categorie ‘medicatietoediening en/of medicatiecontrole’. Via een veilige koppeling met het apotheekinformatiesysteem van de apotheek hebben we het meest actuele medicatieoverzicht van de cliënt altijd bij de hand. Dit is belangrijk voor de levering van de juiste zorg, daarnaast levert dit ook tijdswinst op, omdat de veranderingen in de medicatie direct zichtbaar zijn en we niet (fysiek) langs de apotheek hoeven te gaan. Het belangrijkste van deze toepassing is dat we met de MedicatieControleApp de medicatie digitaal kunnen aftekenen en hierdoor medicatiefouten worden voorkomen. De dubbele controle gaat sneller en veiliger, met minder fouten. Met behulp van deze app, en soms in combinatie met de app beeldbellen kunnen sommige medicijnen ook op afstand onder begeleiding worden gegeven.
De app dwingt om de zorghandelingen secuur uit te voeren. De belangrijkste stap is dat de apotheek is aangesloten op de MedicatieControleApp, hierbij ondersteunt Boomerweb. Daarnaast is scholing en evaluatie het belangrijkste. Alle fouten worden in de App vastgelegd (worden ook MIC-meldingen) en worden in de teams geëvalueerd.
Een tweede investering die we graag binnen de categorie ‘medicatietoediening en/of medicatiecontrole’ willen realiseren is de inzet van de medicijndispenser cMed Plus. cMed Plus is speciaal ontwikkeld voor de ondersteuning van kwetsbare mensen die dagelijks veel medicijnen gebruiken. De dispenser verstrekt automatisch op het juiste moment de juiste medicatie, waardoor de cliënt zelfstandig de medicijnen kan innemen. Voor cliënten betekent het betere kwaliteit van zorg (grotere medicatieveiligheid en therapietrouw) en een betere cliëntervaring (meer regie over eigen leven). Voor Parento Thuiszorg betekent dit betere zorgverlening en besparen op kosten voor onze medewerkers, meer werkplezier, minder werkdruk, meer aandacht en minder zorgkosten (besparen op reistijd en zorgtijd).
We hebben een projectteam E-Health opgericht en een klankbordgroep (waarin uit elk wijkteam een vertegenwoordiger zit). Zij hebben drie beknopte projectplannen geschreven voor de BeeldzorgApp, de MedicatieControleApp en de Medicijndispenser. Hierin staan de doelen, activiteiten, mijlpalen, rapportage en evaluatiemomenten benoemd.
Zoals hierboven beschreven, hebben we de BeeldzorgApp en de MedicatieControleApp al aangeschaft. Voor de BeeldzorgApp geldt dat slechts 3 medewerkers hiermee kunnen werken, zonder dat deze werkwijze volledig is uitgewerkt. Het projectteam wil per wijkteam hiermee aan de slag door de werkwijze vast te leggen, het gebruik uit te rollen en de afweging om beeldzorg te leveren, onderdeel van het ‘normale’ denken te laten worden. De MedicatieControleApp is aangeschaft, geïntroduceerd en geïmplementeerd bij twee van onze wijkteams (Nieuwerkerk aan de IJssel en Capelle aan de IJssel). We willen dit project nu ook bij de andere twee wijkteams realiseren. Voor de aanschaf en implementatie van beide apps hebben we eerder (SET) subsidie aangevraagd, maar zijn toen uitgeloot. Vanwege het belang zijn we toen met de aanschaf doorgegaan. We lopen echter tegen de hoge kosten aan, vandaar dat we opnieuw een aanvraag indienen maar nu inclusief de cMedPLus.
Voor cMedPLus staan we aan de start. We hebben een business case gemaakt samen met FocusCura de leverancier. We hebben een inventarisatie van de cliënten gemaakt waar we de medicijndispenser kunnen inzetten ter vervanging van een fysiek zorgmoment in de piekmomenten van de planning. De implementatie van de medicijndispenser vraagt een dusdanige investering dat wij die niet zelf kunnen dragen. We zullen een afwegingskader gaan maken voor nieuwe cliënten en bij verandering van zorgvraag van bestaande cliënten, om vast te stellen wanneer iemand in aanmerking komt voor een medicijndispenser (en wanneer niet meer). Belangrijkste kosten zijn abonnementskosten, implementatiekosten cMedPLus inclusief scholing en begeleiding van medewerkers en cliënten, installeren (ophalen en omwisselen) medicijndispenser en evaluatie en borging.