Biobased composiet 3D prints | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Biobased composiet 3D prints

Biobased composiet 3D prints De keten die in dit project centraal staat is de keten van (3D geprint) biobased composiet dat gericht is op toepassingen in de maakindustrie. Het verduurzamen van de maakindustrie is een grote uitdaging. Het is erg complex om a) met duurzame materialen een goede productkwaliteit te garanderen, b) om met duurzame (=vaak duurdere materialen) een gezonde businesscase op te zetten en c) om niet slechts eenmalig recyclaat in producten te verwerken maar om producten geschikt te maken voor meermalige recycling (=hoger op de R-ladder). In dit project willen de projectdeelnemers (Reflow, Batchw Ltd, HempFlax en Unique Qolors) werken aan alle drie de uitdagingen.

Het voorgestelde project heeft als doelstelling om een biobased composiet te maken van teruggewonnen visnetten en biobased vezels. Het biobased composiet moet breed inzetbaar zijn en moet geproduceerd kunnen worden met behulp van 3D printing. Doordat het biobased afval een nieuwe, hoogwaardige toepassing krijgt, wordt het gered uit de verbrandingsoven. Doordat het biomateriaal ter vervanging van fossiele vezels komt, is de milieu-impact van innovatief biobased composiet lager dan dat van synthetisch composiet met koolstofvezels.

De projectdeelnemers willen in dit project vaststellen wat de mogelijkheden en limieten zijn op het spanningsvlak van 3D printen van printfilament van gerecyclede polymeren met biobased vezels. Aan de hand van de gewenste producteigenschappen worden bruikbare én printbare recepturen voor biobased composiet ontwikkeld die in de toepassingen verwerkt gaan worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.