Biomass to Green Gas (BioGG) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Biomass to Green Gas (BioGG)

Vergassing van biomassa kan een grote rol gaan spelen in de hernieuwbare energiehuishouding. Om de productie van ‘groen gas’ op industriële schaal mogelijk te maken, is echter nog uitgebreid onderzoek nodig. Dit project draagt hier aan bij.

Aanleiding: industriële productie groen gas in kinderschoenen
De omzetting van biomassa in ‘groen gas’ of synthetisch aardgas (‘substitute natural gas’, SNG) biedt de mogelijkheid duurzame energie beschikbaar te maken op elke gewenste schaal en op vrijwel elke locatie. De Nederlandse omstandigheden zijn bijzonder geschikt voor het ontwikkelen, vercommercialiseren en benutten van groen gas uit biomassa.

In potentie kan groen gas op zeer grote schaal worden geproduceerd en vervolgens worden opgeslagen, gedistribueerd en ingezet als warmteleverancier of transportbrandstof. Momenteel staat de industriële productie van groen gas echter nog in de kinderschoenen. De weinige ontwikkelingen zijn gebaseerd op kolen en/of hebben een lage efficiëntie. Om een zo hoog mogelijke efficiëntie te behalen uit biomassa, zijn nieuwe (combinaties van) technologieën nodig.

Een essentieel element binnen een efficiënt productiesysteem is zogenaamde allothermische vergassing. Dankzij dit procédé is een hoge directe methaanopbrengst mogelijk (zogenaamd ‘instant green gas’). De overige stappen in het vergassingstraject moeten zo goed mogelijk worden afgestemd op dit procesonderdeel. Er is echter nog onvoldoende fundamentele kennis aanwezig om een optimaal systeem op te zetten voor de productie van groen gas.

Project: vergassingsinstallatie biomassa
De eerste projectfase is een geïntegreerde biomassavergassingsinstallatie op laboratoriumschaal opzetten. Met een bestaande allothermische vergasser en diverse gaszuiveringscomponenten worden praktijktests uitgevoerd. Een computermodel ondersteunt de research. Om de technologieën optimaal op elkaar af te stemmen, wordt bovendien uitgebreid onderzoek gedaan naar de synthese van groen gas.

Vervolgens wordt door schaalvergroting (en mogelijk ook drukverhoging) stap voor stap toegewerkt naar daadwerkelijke industriële toepassing. In de Energy Valley-regio (Energy Valley is een gezamenlijk initiatief van de noordelijke overheden, kennisinstellingen en bedrijfsleven ter ondersteuning van de energie-economie) wordt een demonstratiefabriek opgezet die moet aantonen dat een efficiëntie van 75 procent haalbaar is.

Doel
Het uiteindelijke doel van het BioGG-project is om te komen tot een vergassingsysteem waarmee biomassa wordt omgezet in groen gas met een efficiëntie van minimaal 75 procent.

Partners
Het BioGG-project wordt gecoördineerd en uitgevoerd door het Energieonderzoek Centrum Nederland in samenwerking met de Universiteit Twente, de Rijksuniversiteit Groningen en Halder Topsøe. Het onderzoek wordt begeleid door een stuurgroep. Hierin hebben onder meer zitting: Energy Valley, Gasunie, Cogas, DutCH4, Philips, KNV, ENECO, de provincie Friesland en Staatsbosbeheer.

Titel Biomass to Green Gas (BioGG)
Penvoerder Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)
Contactpersoon Dhr. A. van der Drift
Adres Postbus 1, 1755 ZG PETTEN
Telefoonnummer 0224 56 45 15
E-mail vanderdrift@ecn.nl
Website www.ecn.nl
Partners Universiteit Twente, Rijksuniversiteit Groningen, Halder Topsøe (Denemarken)
Looptijd 1/1/2006 - 31/12/2007
EOS-regeling Lange Termijn
Projectnummer EOSLT03013


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.