BOÎTE DE FLEUR | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

BOÎTE DE FLEUR

De tijd van kartonnen dozen zoals wij deze kennen is voorbij. De grondstof cellulose waar dozen van gemaakt worden is schaars. De vraag naar dozen neemt alleen maar toe. Alles word verpakt in dozen, zeker wat we online kopen. Wij willen terug naar de basis en wat is er dan mooier dan de cirkel rond maken. In alle planten zit cellulose, ook in plantendelen die nu afval zijn. We hoeven de cellulose alleen maar op de juiste manier uit deze plantendelen te halen. Dit moet ons zeker lukken. Zo gaan we een duurzame verpakkingen maken.

In dit project willen de deelnemers een massief kartonnen doos gaan ontwikkelen, gemaakt met restmateriaal van bloemen, om bloemen in te verpakken. Een zo groot mogelijk deel van de cellulose (momenteel afkomstig van oud papier) waar de bloemendozen momenteel van gemaakt worden willen we gaan vervangen voor restmateriaal van bloemen. Er word nu nog geen restmateriaal gebruikt voor de productie van karton. Oud papier, dat momenteel gebruikt word om kartonnen dozen van te maken is schaars, duur en de kwaliteit ervan word minder.

Bij de productie en verwerking van bloemen ontstaat veel restmateriaal; stelen van bloemen die te lang zijn, geknakte stelen en bloemen waarvan de kwaliteit niet goed genoeg. Deze reststroom word momenteel vergist of gecomposteerd. We kunnen milieuwinst boeken door deze reststroom te gebruiken als grondstof voor productie van karton. Groot Packaging gaat het bloemen restmateriaal inzamelen bij bloemenkwekers, Waardewenders gaat de reststroom vervolgens verwerken zodat deze onder begeleiding van Schut Papier in het productie proces toegevoegd kan worden om karton van te maken. Groot Packaging organiseerd deze supplychain en vermarkt de dozen gemaakt van bloemenrestmateriaal aan kwekers en handelaren van bloemen.

In dit project gaan we:

• Onderzoeken hoe we bloemen restmateriaal het beste kunnen verwerken voor productie van masief karton.

• Een pilot productie maken van karton met restmateriaal van bloemen.

• Materiaal eigenschappen van het karton gemaakt met restmateriaal van bloemen bepalen.

• Evalueren of dozen gemaakt met restmateriaal van bloemen voldoen aan de behoeften van klanten.

• Businesscase maken voor dozen gemaakt met restmateriaal van bloemen. Tastbaar restulaat van dit project zijn dozen gemaakt met restmateriaal van bloemen.

Na afloop weten we bovendien of het haalbaar is productie van dozen gemaakt met restmateriaal van bloemen op te schalen (marktpotentie, business case, materiaal eigenschappen). De partij waar we het board met bloemenafval willen produceren, Solidus maakt 350.000.000 kg karton per jaar. Met dit project kunnen we alleen al bij 1 karton producent 280.000 kg C02 besparen en bovendien 175.000.000 kg restmateriaal van bloemen gebruiken.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.