Breathing window | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Breathing window

Ademende ramen in de gevel kunnen voor de gewenste ventilatie zorgen en een gezond binnenklimaat met een minimum aan energieverlies. De eerste partij die het systeem wilde uitproberen, was woningbouwvereniging Woonunie uit Deventer.

Aanleiding: slechte luchtkwaliteit en ventilatie
De kwaliteit van de binnenlucht in Nederlandse woningen is vaak niet goed genoeg. Dat geldt zeker voor woningen die in het verleden zijn nageïsoleerd. In woningen met mechanische ventilatie is het ventilatiesysteem vaak zo vervuild dat de lucht ook niet meer voldoende wordt ververst.

Project: ademende ramen
Een oplossing voor dit probleem is het ‘ademende raam’, oftewel de ‘Breathing Window’. Het gaat om twee ventilatoren die tegengestelde luchtstromen opwekken met daartussen een zogeheten ‘dunne-draadwarmtewisselaar’. In het Engels heet dit een fine wire heat exchanger , afgekort fiwihex . Deze onttrekt warmte aan de afgevoerde lucht en staat de warmte weer af aan de binnenkomende, koude lucht. Bijzonder is het extreem hoge rendement waarmee dit gebeurt in verhouding tot het lage temperatuurniveau: een dunne-draadwarmtewisselaar kan binnenkomende lucht van 0°C verwarmen tot 19°C met uitgaande lucht van 20°C.

Hoog rendement dankzij koperdraad
Het hoge rendement haalt een dunne-draadwarmtewisselaar dankzij de 15 kilometer koperdraad van 0,1 mm dikte die in 28 lagen is aangebracht. Ook de vier temperatuursensoren en een ‘slimme’ microprocessor dragen hieraan bij. Deze kunnen permanent de ventilatierichting en snelheid aanpassen om een optimale binnenluchtkwaliteit en warmteoverdracht te verkrijgen. De maximale verversingscapaciteit van een ‘ademend raam’ is 50 m3 per uur. Dat is genoeg voor twee mensen. Grote voordelen van ademende ramen zijn verder de zeer lage geluidsproductie en het niet nodig zijn van luchtkanalen. De systemen zijn bovendien makkelijk te combineren met bestaande ventilatiesystemen voor keukens en badkamers. Ademende ramen zijn overigens niet alleen geschikt voor koude klimaten. In warmte klimaten kunnen ze voorzien in koeling, door het systeem eenvoudigweg om te draaien.

Toepassing in de praktijk
Werkende prototypen van de ultra-compacte lucht-luchtwarmtewisselaar, een geschikte fabricagetechnologie en heldere specificaties en meetresultaten maakten de volgende stap mogelijk naar een proefproductie van duizend stuks en een demonstratie in de praktijk.
Woningbouwvereniging Woonunie uit Deventer meldde zich als eerste voor het demonstratieproject.

Titel Breathing window
Penvoerder Fiwihex BV
Contactpersoon dr.ir. E. van Andel
Adres Wierdensestraat 74, 7604 BK Almelo
Telefoonnummer 0546 – 49 11 06 (rechtstreeks)
E-mail noor@fiwihex.nl
Website www.breathingwindow.org en www.fiwihex.nl
Partners Kristinsson-Reitsema BV
Looptijd maart 2005 – maart 2008
EOS-regeling DEMO Gebouwde omgeving
Projectnummer DEMO01015

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/DEMO01015.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.