Brongericht reduceren van emissies door bolle mestband | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Brongericht reduceren van emissies door bolle mestband

Het totaalconcept van Susstable B.V. met de mestband zorgt voor de reductie van methaan, ammoniak, geur- en fijnstofemissie aan de bron in gangbare bestaande en nog nieuw te bouwen varkensstallen.

Methaanemissie reduceert met 90%, ammoniak met 75% tot 85%, geur met 70% en fijnstof 31%. Hiermee realiseren wij een totaalconcept dat bijdraagt aan een prettig en veilig werk- en leefklimaat in de stal.

De basis van het concept is de mestband waarbij de mest en urine direct van elkaar gescheiden worden om zo het ontstaan van methaan, geur en ammoniak te voorkomen. De mest en urine komen niet bij elkaar. Waardoor de biologische processen waarbij methaan, geur en ammoniak vrij komen kunnen dan ook niet plaats vinden. De vaste mest zal via geconditioneerde lucht gedroogd worden, direct op de band, zodat er een composteerbare meststof ontstaat. De band zal meerdere keren per dag afgerold worden zodat de mest wordt afgevoerd, dit draagt ook bij aan de vermindering van emissies in de stal.

De urine wordt apart opgevangen en zal op een centrale locatie worden geschieden in loosbaar water en mineralenconcentraat dat in de toekomst als kunstmestvervanger ingezet kan worden in de akkerbouw. De mestband in combinatie met goede hokinrichting (roosters en eventueel gecoate vloeren en wanden), een optimaal klimaat en gebruik van Fresh Light Agri lampen vormen het emissie reducerende totaalconcept.

Het concept zorgt voor een verbetert dierenwelzijn en verhoogde brandveiligheid in de stal. Daarnaast is het een voor de boer economisch aantrekkelijk systeem doordat het zorgt voor kostenbesparingen zoals energieverbruik, mestafzetkosten en gezondheidskosten en potentiële opbrengsten door verwaarding van het mineralenconcentraat en betere groei van de varkens.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.