CATalytic conversion of lignocellulose by an organosolv process into FURan derivatives | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

CATalytic conversion of lignocellulose by an organosolv process into FURan derivatives

Furanen kunnen gebruikt worden als grondstof voor kunststoffen en (bio)brandstoffen. Avantium heeft een proces ontwikkeld dat enkelvoudige suikers kan omzetten naar furanen die voor dat doel geschikt zijn. Een volgende stap is de productie van dergelijk furanen uit vezelachtige biomassa, zoals reststromen uit de land-, tuin en bosbouw. In dit project heeft Avantium deze route in samenwerking met ECN en de Universiteit Utrecht onderzocht.

Aanleiding: vervanger voor PET gezocht
Furanen zijn veelbelovende verbindingen die kunnen worden verwerkt tot zwavelvrije biobrandstoffen ter vervanging van dieselolie. Daarnaast kunnen ze omgezet worden in hoogwaardige chemicaliën die als grondstof kunnen dienen voor bioplastics, ter vervanging van fossiele kunststoffen zoals PET. Op dit moment zijn er geen bruikbare vervangers van PET bekend.

Project: conversie van lignocellulose tot furaanderivaten met Organosolv-proces (CATFUR)
HMF is een van de sleutelfuranen in deze processen. HMF is echter instabiel. Avantium heeft echter een geoctrooieerd proces ontwikkeld waarin uit C5- en C6-suikers vloeibare en stabiele HMF-derivaten geproduceerd worden. Deze derivaten zijn geschikt voor de productie van biobrandstoffen en chemicaliën.

De conversie van vezelachtige biomassa naar deze suikers is een grote technische uitdaging. Het belangrijkste bestanddeel, lignocellulose, laat zich namelijk moeilijk afbreken tot individuele suikers. Voor de fractionering van lignocellulose heeft onderzoeksinstituut ECN het Organosolvproces ontwikkeld. Door het Organosolvproces te combineren met katalytische omzettingsroutes wordt mogelijk een doorbraak bereikt op dit terrein.

Onderzoek: route van lignocellulose naar HFM-derivaten en eindproducten
In dit project is de route van lignocellulose naar HFM-derivaten en eindproducten onderzocht. De nadruk ligt op de productie van furaanderivaten uit lignocellulose. Universiteit Utrecht, de derde partner in het consortium, heeft sociaal wetenschappelijk onderzoek gedaan in de vorm van een milieutechnische en economische analyse van de beoogde route.

Titel:

CATalytic conversion of lignocellulose by an organosolv process into FURan derivatives

Penvoerder:

Avantium Technologies B.V.

Contactpersoon:

Ed de Jong

Adres:

Zekeringstraat 29, 1014 BV Amsterdam

Telefoonnummer:

020 5868020

E-mail:

Ed.deJong@avantium.com

Website:

www.avantium.com

Partners:

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN, Universiteit Utrecht

Looptijd:

1 september 2009 – 31 december 2012

EOS-regeling:

Lange Termijn

Projectnummer:

LT08030



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.