Celullose2Light | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Celullose2Light

In dit project werken vier partijen samen om drie bestaande ketens samen te brengen in één nieuwe en circulaire keten. In dit project zal cellulose - teruggewonnen toiletpapier uit rioolwater – en calciet – restmateriaal uit de drinkwaterproductie – als biocomposiet materiaal worden toegepast in een iconisch straatarmatuur.

NPSP ontwikkelt biocomposieten als duurzaam alternatief voor bestaande materialen als glasvezel/polyester en aluminium. Zij heeft momenteel een biocomposiet op basis van riet reeds op de markt. Uit onderzoek is gebleken dat het toepassen van gerecycled cellulose van partner Recell een goede verbetering van de materiaaleigenschappen kan opleveren, maar dit materiaal is nog niet gereed voor industriële productie. Hiervoor is experimentele ontwikkeling nodig in samenwerking met productiepartner Lorenz.

Lightwell produceert momenteel onderdelen van haar openbare verlichtings-armaturen uit aluminium in China. Zij wil graag de bovenkant van het iconische ‘Friso Kramer’ armatuur in Nederland op een meer circulaire en duurzame manier gaan produceren. In dit project gaat Lightwell het ontwerp samen met NPSP optimaliseren voor het gebruik van het nieuwe materiaal zodat het ook op grote schaal toepasbaar wordt. Een nieuw materiaal brengt additionele risico’s met zich mee bij marktintroductie. Door intensief samen te werken en de ondersteuning van een ervaren procesbegeleider worden ontwikkelingsrisico’s beperkt.

Het is de ambitie van de partners om binnen een jaar het eerste openbare verlichtingsarmatuur op de markt te brengen waarin succesvol ‘recycled toiletpapier’ is gebruikt. Dit zal een grote positieve impact hebben op de voetafdruk van dit product en de markt sneller openen voor andere toepassingen van dit meer circulaire materiaal.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.