Chips snijdt geen hout (meer) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Chips snijdt geen hout (meer)

Doel:
Het doel van dit project is het verlagen van de productiekosten van duurzame elektriciteit en warmte door het ontwikkeling van een economisch aantrekkelijke verbrandingstechnologie, die ‘houtshreds uit groenafval’ en ‘houtshreds uit bosbouw’ verstookt.

Korte omschrijving:
Houtchips ontstaan bij het chippen (=snijden) met een mes, en hebben een evenwichtige deeltjesgrootte. ‘Hout uit groenafval’ en ‘hout uit bosbouw’ ontstaan uit shredderen (=kapotslaan of –breken). Houtshreds hebben een vezelige structuur. Problemen bij deze twee typen hout zijn:
• Grotere variatie in deeltjesgrootte, met een hogere kans op grote delen (> 30 cm);
• Veel meer aanhangend zand en hoger asgehaltes;
• Meer blad en jonge takken, waardoor er meer zouten in de installatie raken, die neerslaan op het rooster, ketelwand en warmteoverdrachtssectie;
• Hoger N-gehalte in de brandstof, leidend tot potentieel hogere NOx-uitstoot.

Om het projectdoel te bereiken, willen de projectpartners in dit demonstratieproject innovaties doorvoeren op:
• (vaste) materiaalstroom (‘materiaalstroom’)
• gasstroom, in warmteoverdracht & NOx-reductie (‘gasstroom’).


Aanleiding:
Voor het invoeren van schoon hout in een WKK zijn vier houttypes voor handen: pellets, houtchips, houtshreds uit groenafval en houtshreds uit bosbouw. Pellets zijn duur en de prijs van houtchips is de afgelopen jaren ook sterk gestegen. Om deze reden wordt met dit project de stap naar biomassa brandstof met een laag assmeltpunt onderzocht.
De nadruk ligt hierbij op ‘houtshreds uit groenafval’ en ‘houtshreds uit bosbouw’ als inputstromen.

Resultaat:
Het resultaat van dit project is de demonstratie van een nieuwe verbrandingstechniek voor houtshreds uit bosbouw en groenafval. De kostprijs voor het produceren van elektriciteit en/of warmte via verbranding in de SDE-categorieën daalt stevig voor de categorieën:
• Thermische conversie van vaste biomassa (boven en onder de 10 MWe)
• ketel op vaste biomassa (groter en kleiner dan 5 MWth)

De brandstofprijs per ton daalt met minimaal 40% van 48 euro per ton, naar onder 30 euro per ton, leidend tot sterke kostprijsreducties voor de geproduceerde elektriciteit en warmte.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.