Circulaire inzet flexibel PVC | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire inzet flexibel PVC

Het ketenproject ‘Circulaire inzet flexibel PVC’ is er op gericht op korte termijn hoogwaardige producten te ontwikkelen waarin gerecycled PVC kan worden ingezet met beschikbare recyclingtechnologie.

Voor de langere termijn is de doelstelling om de recyclingtechnologie verder te vervolmaken om het gerecyclede PVC continu in gecontroleerde materiaalkringlopen te kunnen blijven inzetten. De beide oplossingen kunnen naast elkaar worden ingezet, afhankelijk van de beoogde toepassing. Hiermee kan een concurrentievoordeel en een aanzienlijke reductie van CO2-emissies worden bereikt.

De kortere termijn oplossing betreft het toepassen van reststromen zacht PVC, zoals snijresten, gebruikt materiaal dat vrijkomt bij herstoffering en mogelijk ook gebruikte banners, in nieuwe toepassingen. De langere termijn oplossing betreft het chemisch scheiden van reststromen zacht PVC (gebruikt kunstleer) van de drager (polyester of katoen). Met het chemisch gescheiden zacht PVC materiaal wordt er vervolgens onderzocht welke mechanische vervolgstappen nodig zijn (o.a. windshifting) om te komen tot een zuiver genoeg materiaal dat gebruikt kan worden voor de productie van de originele toepassing, kunstleer.

In het project wordt samengewerkt door vier MKB bedrijven met complementaire kennis en expertise: GreenWavePlastics, Veritex, JPI Polymers en Waste United. Gezamenlijk hebben zij de kennis en het netwerk om de producten op basis van gerecycled PVC in fase 1, en het recyclingproces in fase 2 succesvol te ontwikkelen en commercialiseren. De samenwerking wordt gecoördineerd door procesbegeleider Partners for Innovation, een organisatie die inhoudelijke kennis van het onderwerp combineert met uitgebreide ervaring met het opzetten en begeleiden van ketenprojecten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.