Circulaire keten scooter lithium ion accu's Nederland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire keten scooter lithium ion accu's Nederland

De productketen die in het circulaire ketenproject centraal staat is de keten van de lithium ion scooter accu (snor- en bromfietsen). De verkoop van elektrische scooters groeit en de komende jaren wordt een verdere groei verwacht. De batterijketen is lang en complex. De winning van grondstoffen vindt vooral plaats buiten Europa, waarbij China de grootste grondstoffenstroom in handen heeft. De productie van cellen, modules en batterijen wordt vooral gedomineerd door China. De achterkant van de keten (hergebruik en recycling) moet nog worden ontwikkeld.

De tekortkomingen aan de achterkant van de keten is een groeiende uitdaging, de E-scooter werd in 2008 geïntroduceerd en vanaf 2015 groeit het aantal hard, en een lithium ion scooter accu heeft een levensduur van zeven tot tien jaar. Dat betekent dat het verwerken van accu’s nu gaat opspelen. Vanwege de schaarste van grondstoffen, milieubelasting en mogelijke toekomstige tekorten aan oplaadbare batterijen is hergebruik van belang. Inzameling van oplaadbare batterijen heeft twee doelen: terugwinnen van kostbare materialen en hergebruik, en gecontroleerde opslag en verwerking om brand en explosies te voorkomen. Daarom moet worden voorkomen dat afgedankte batterijen in het huishoudelijk afval komen (met tevens kans op toxische vervuiling) of door particulieren ondeugdelijk bewaard worden in schuurtjes of op zolder. Tijdens dit project gaat het consortium een inzamelingsmodel opzetten, om zo de keten van de lithium ion scooter accu circulair te maken.

Nagenoeg alle schakels in de keten worden vertegenwoordigd door het consortium. Het consortium bestaat uit Pem BV, MotoMondo B.V., Evoke Benelux B.V., Moteo Nederland B.V., Van Peperzeel B.V., H. Landman, Technische Agenturen B.V., en PIMM B.V. De procesbegeleiding ligt in handen van Eugene Moerkerk van de RAI Vereniging.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.