Circulaire keten voor hergebruik windmolenwieken in straatmeubilair | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire keten voor hergebruik windmolenwieken in straatmeubilair

Bedrijven zoeken naar manieren om om te gaan met de tienduizenden windmolenwieken die wereldwijd het einde van hun leven hebben bereikt. Turbines van de eerste grote golf van windenergie uit de jaren 90 bereiken vandaag de dag het einde van hun levensverwachting. De komende jaren bestaat er voor het gros van deze tienduizenden wieken weinig andere opties dan landfilling op stortplaatsen (VS en elders) of verbranding. Het doel binnen dit Circulaire Ketenproject (CKP) is het onderzoeken, ontwikkelen en testen van deze gebruikte rotorbladen om ze een tweede leven te geven als hoogwaardig en zeer duurzaam straatmeubilair en een end-of-life toepassing na het tweede leven als straatmeubilair.

Meer specifiek gaat het binnen dit project om de zogenaamde LM 19.1 wieken. Dit zijn wieken van 19,1 meter lang die de komende jaren veel beschikbaar zullen zijn en zich qua afmeting perfect lenen voor toepassing in straatmeubilair. Daarnaast wordt er gekozen voor een specifiek type, gezien dit ook zorgt voor een enkele compositie/materiaalstroom wat van groot belang is voor de end-of-life keten/toepassing. De activiteiten die binnen dit project achtereenvolgens in hoofdlijnen worden uitgevoerd zijn gericht op de ‘Opstart van het project’, ‘Onderzoek naar mogelijkheden materialen, grondstoffen en benodigde technieken’, ‘Prototyping van verschillende soorten straatmeubilair’, ‘Testen van het circulaire straatmeubilair ook op het gebied van LCA’ en ‘’Proefproductie opzetten waarin een kleine proefbatch wordt gerealiseerd’.

De gewenste resultaten binnen dit projecten zijn: Resultaat 1: Kennis en inzicht op het gebied van hergebruik van de materialen met betrekking tot de windmolenwieken reststroom, specifiek de LM19.1. Resultaat 2: Kennis en inzicht in het logistieke vraagstuk omtrent het hergebruik van de materialen met betrekking tot de windmolenwieken reststroom. Resultaat 3: Het ontwikkelen en testen van een productrange van hoogwaardig en zeer duurzaam straatmeubilair van afgedankte LM 19.1 windmolenwieken, waarbij de gehele wiek in elementen in verschillenden producten kan worden hergebruikt. Resultaat 4: Het ontwikkelen en testen van een productrange van end-of-life toepassing na het tweede leven als straatmeubilair, ook relevant voor de mogelijke zaagresten van het productieproces. Resultaat 5: Uitgebreide levenscyclusanalyse van zowel de materiaalstromen als productstromen binnen het project en de keten.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.