Circulaire kleding van polyester/katoen blends | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire kleding van polyester/katoen blends

De textielsector is een van de grootste industrieën op aarde en dus heeft deze sector een aanzienlijke milieu impact. Textiel- en kledingproducten bevatten vaak een samenstelling van textielsoorten, waarvan katoen en polyester de meest voorkomende zijn. Deze blend materialen zijn vanwege de samenstelling moeilijk om hoogwaardig te recyclen, omdat dergelijke processen een zuivere input vereisen. Daar komt bij dat fabricage van virgin textielproducten tot op heden goedkoper is dan op basis van recycling. Voor de transitie naar een circulaire textielindustrie is het belangrijk dat bedrijven gaan samenwerken om blend materialen op een kwalitatieve en haalbare manier te recyclen. In dit project worden bestaande ketens gecombineerd tot een nieuwe keten om bedrijfskleding van polyester/katoen blend te recyclen tot hoogwaardige nieuwe kleding.

Binnen dit project werken Heigo, Novatex, HTEX en SaXcell samen om kleding van polyester/katoen blends circulair te maken. Heigo ontwikkelt een design-for-recycling receptuur voor kleding, afgestemd op deze keten. Ook krijgt de kleding een RFID-chip en een track&trace via Passport for textile (P4T). Hiervoor moeten beide datasystemen worden gekoppeld. Na gebruik wast Novatex en sorteert alles op geschiktheid voor hergebruik of recycling. HTEX en SaXcell werken samen om de technische complexiteiten van het scheiden van polyester en katoen op te lossen. Dit proces wordt voortdurend getest en gemonitord op kwaliteit en zuiverheid. Vervolgens verwerkt HTEX het polyester tot bouwstenen voor nieuwe polyestervezels en verwerkt SaXcell het resterende katoen tot cellulose pulp.

Binnen dit project wordt gewerkt aan het opzetten van deze innovatieve keten waarin de transitie van lineair naar circulair wordt gerealiseerd. De opgewerkte polyester grondstoffen worden extern opgewerkt tot garen en doek, die vervolgens door Heigo weer tot kleding in de Earth Line wordt verwerkt. De cellulose pulp zal door externe partners in een natspin proces tot SaXcell vezels worden verwerkt. Het doel is om de gerecyclede katoen en polyester materialen 100% circulair in te zetten in de productie van nieuwe kleding.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.