Circulaire wolwasserij in Zuid-Holland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Circulaire wolwasserij in Zuid-Holland

Wol wordt sinds 2021 niet meer naar China verscheept vanwege weggevallen vraag daar (Food Agri Business, 2021), waardoor het in Nederland als restproduct gezien wordt. De plotselinge omslag in de keten (van China naar lokaal) legt verschillende uitdagingen bloot.  Het Hollands Wol Collectief is in de zomer van 2021 in het leven geroepen om de wolketen weer in Nederland op te zetten op een circulaire manier. Een belangrijk onderdeel (en de huidige bottleneck) is  het opzetten van een wasinstallatie. Drie ondernemers slaan de handen ineen om tot een circulaire wasserij te komen die de ondernemers in staat stelt om hun grondstof te wassen met behoud van reststoffen zoals lanoline op duurzame wijze.  Dit circulaire ketenproject spitst zich toe op het rondkrijgen van de circulaire businesscase rondom een wolwasserij in Zuid-Holland op het terrein van Renewi. 

Janne de Hoop en Mirthe Snoek (Hollands Wol Collectief), Peter Baselier (Renewi) en Anne Boermans (Zeefier) slaan de handen ineen, primair om tot een wolwasserij te komen die past in de circulaire keten van schaap tot gewassen wol. Secundair biedt dit ook kansen voor combineren met de behoefte aan een natte verwerkingsplek in Zuid-Holland voor wassen van zeewier, kleuren van de wol met natuurlijke verfstoffen, wassen van kunststof touwtjes, tomatenloof en vele andere kleinere stromen waar momenteel vervuiling in zit.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.