Couperus Smart Grid | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Couperus Smart Grid

Couperus is een wooncomplex in aanbouw met een kleine 300 woningen. Het complex is vlamloos, wat onder andere betekent dat de verwarming van alle woningen met behulp van een collectief Warmte/Koude Opslagsysteem (WKO) met individuele warmtepompen plaatsvindt. Door middel van software genaamd PowerMatcher wordt in Couperus een Smart Grid aangelegd.

Project: Smart Grid stuurt energievraag
Een smart grid kan de energievraag vanuit de warmtepompen sturen, door er vroegtijdig aan te voldoen. Deze sturing is afhankelijk van informatie over de beschikbare energievraag en netcapaciteit. Na een jaar worden andere toepassingen aan de PowerMatcher gekoppeld.

Bewoners krijgen inzicht in energieverbruik
In eerste instantie worden alleen toepassingen gekoppeld die gestuurd kunnen worden zonder dat daar actief ingrijpen van de bewoner bij nodig is. Maar de bewonder krijgt inzicht in het verbruik van zijn of haar woning, maar vooral ook de mogelijkheden die hij of zij zelf heeft om zijn energierekening naar beneden te krijgen. Dit kan door:
• Uitbreiding van witgoedapparatuur, waarbij de bewoner zelf ander gedrag moet vertonen om bij te dragen aan het effect.
• Ontwikkeling communicatieplatform voor de consumenten. Dit platform is te bereiken via een webpagina en een display in de woning.

Partners
Aan het consortium voor Couperus Smart Grid nemen zeven partijen deel:
• Vestia is de verhurende en verkopende partij van Couperus, waarin Itho Daalderop de warmtepompen levert.
• De PowerMatcher is ontwikkeld door (voorheen) ECN Smart Grid Research, onderdeel van TNO. IBM heeft de PowerMatcher doorontwikkeld voor grootschalige toepassing.
• Energieleverancier Eneco beoogt met de PowerMatcher een betere landelijke afstemming tussen vraag en aanbod te bereiken, en hierdoor ook nieuwe interessante klantenproposities te ontwikkelen.
• Netbeheerder Stedin richt zich op het uitsmeren van de piekvraag die wordt verwacht bij hoge volumes warmtepompen.
• Voor provincie Zuid-Holland draagt Couperus bij aan de bewustwording rondom Smart Grids en hun noodzaak bij het inpassen van duurzame energie bij zowel particulieren als organisaties.

Titel

Couperus Smart Grid

Penvoerder

Stedin Netbeheer B.V.

Contactpersoon

Mw. Inge Wijgerse

Adres

Postbus 1598, 3000 BN Rotterdam

Telefoonnummer

088 896 3825 / 06 5589 2021

E-mail

fm.innovatie@stedin.net

Website

http://www.stedin.net

Partners

Eneco, IBM, Itho Daalderop, Vestia, Provincie Zuid-Holland en TNO

Looptijd

01.10.2011 – 30.09.2014

EOS-regeling

Innovatieprogramma Intelligente Netten (IPIN)

Projectnummer

IPINS01003

Geplaatst op: 14-12-2012 | Gewijzigd op: 05-06-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.