Craft Circulair | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Craft Circulair

Nederlands bier zit in de lift. Steeds meer MKB-brouwerijen openen hun deuren en de sector krijgt een steeds gevarieerder aanbod aan bieren. Van oudsher kent de brouwerijsector een traditie van samenwerking op het gebied van duurzaamheid in bijvoorbeeld de keuze van verpakkingsmateriaal: veel brouwerijen hebben in het verleden reeds geïnvesteerd in capaciteit om hervulbare flessen af te kunnen vullen. Nieuwe MKB-brouwerijen hebben echter niet de mogelijkheid om een dusdanig grote investering te doen en zitten daarom vaak in eenmalige flessen; flessen die via de glasbak gerecycled worden. Toch willen ook deze brouwerijen een volgende stap maken op de R-ladder van circulariteit: van recycling naar hervulbaar. In dit project werken de ketenpartners direct samen om deze volgende stap te kunnen maken, om zodoende een slag te maken in het voorkomen van gebruik van grondstoffen en het vermijden van CO2-uitstoot. Daarnaast voorziet het te ontwerpen systeem in een andere optie die ten gunste komt van het verlagen van de CO2-uitstoot van het verpakkingssysteem: de overgang van eenmalig glas naar blik.

Door een systeem te ontwerpen waarin slim gebruik wordt gemaakt van het verliespercentage van hervulbare flessen per rotatie tussen brouwer en consument, en deze aan te vullen met nieuwe flessen, kan een win-win situatie gecreëerd worden voor alle partijen én een grote slag in de circulariteit van de sector geslagen worden.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.