Cryptovaluta-inlichtingen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Cryptovaluta-inlichtingen

Cryptovaluta, met name Bitcoin, worden steeds vaker gebruikt als betaalmiddel. De voordelen van Bitcoin zijn de lage transactiekosten, snelle internationaal betalingen, gemak in gebruik en de open decentrale architectuur. Echter zijn er ook nadelen, zo wordt Bitcoin in snel toenemende mate gebruikt in transacties betreffende illegale producten of diensten. Zowel wetshandhavings-, opsporings-, en inlichtingendiensten als toezichthouders en beleidsmakers hebben behoefte aan meer inzicht in Bitcoin transacties, geldstromen en actoren. Dit inzicht is nodig om criminaliteit tegen te gaan, daders op te sporen, en het legale gebruik van cryptovaluta in goede banen te leiden. Het primaire doel van cryptovaluta-inlichtingen (CVI) is het verschaffen van dit inzicht in cryptovaluta-transacties voor het ondersteunen van (forensisch) onderzoek naar criminele activiteiten waarin cryptovaluta een rol spelen. Bitcoin is een pseudoniem netwerk: transacties zijn aan pseudoniemen te koppelen en geldstromen zijn te volgen. Het gebruik van Bitcoin is zeker niet anoniem. Met behulp van analysetechnieken en externe bronnen is het mogelijk om:

  • (historische) cryptovaluta-transacties te tonen
  • entiteiten achter de transacties te vinden
  • pseudoniemen te identificeren (in sommige gevallen)
  • uitspraken te doen over transactie-locaties

Deze informatie wordt door CVI beschikbaar gemaakt in overzichtelijke grafische weergaven, direct printbare rapportages en als export voor koppeling met een externe (forensische) analyse tool. Coblue Cybersecurity B.V.
Coblue Cybersecurity B.V. is een tech-onderneming in 2008 opgericht door studenten van de UTwente en de Saxion Hogeschool in Enschede. De door Coblue ontwikkelde veilige software wordt inmiddels onder meer ingezet door een groot deel van het Nederlandse grootbedrijf en overheidsorganisaties (via het CIO-Platform Nederland), universiteiten, hogescholen, universitair-medische centra en ziekenhuizen. In recente jaren was Coblue winnaar van de Cisco Challenge (2013/2014), Publieksprijs winnaar Twente Young Technology Award (2013/2014), winnaar van de internationale Kairos50 prijs (2012), en gekozen tot één van de 50 meest innovatieve MKB-bedrijven van Nederland (2014).

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.