De Circulaire IT-hardware keten – Afterservice | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De Circulaire IT-hardware keten – Afterservice

In het project “De Circulaire IT-hardware keten – Afterservice” staat de keten van zakelijke IT-hardware zoals laptops en mobiele telefoons centraal. Voor de vervaardiging van deze hardware wordt veel gebruik gemaakt van uitputbare delfstoffen en gaat een jaarlijkse CO2-uitstoot van 2-3 megaton gepaard op de Nederlandse markt. Daarnaast genereert Nederland jaarlijks 16 kton aan e-waste door het afdanken van hardware. De focus op levensduurverlenging door middel van reparatie en refurbishment is een essentiële sleutel tot het verduurzamen van de IT-hardware keten. Echter, in de huidige markt voor zakelijke reparaties van ICT-apparatuur zijn lange wachttijden, hoge logistieke kosten en een lage transparantie aan de orde van de dag.

Het Afterservice platform streeft ernaar om de regie in deze keten in handen te nemen en de zakelijke IT-hardware keten te integreren en zo levensduurverlenging te faciliteren. Dit doet Afterservice door de gebruikers direct in contact te brengen met de reparateurs en refurbishers en hiermee de barrières tot levensduurverlenging weg te nemen. Afterservice is als platform te vergelijken met het Booking.com of Uber van de reparatie- en refurbishmentmarkt door vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Afterservice is een softwareprogramma dat het voor gebruikers mogelijk maakt de snelste en goedkoopste reparatiemogelijkheid te vinden in eigen land en zo de levensduur van hun device te verlengen op een snelle en kosteneffectieve manier. Afterservice werkt hiervoor intensief samen met meerdere resellers om dit aan elke gebruiker in Nederland aan te gaan bieden en zo de keten te sluiten. In dit project werkt Afterservice samen met een reparateur, Microfix BV, en een refurbisher, Reuzado BV.

In deze samenwerking worden de vereisten tot integratie van de keten onderzocht en vervolgens worden deze ingebouwd in het Afterservice platform door middel van softwareontwikkeling. Hierbij worden integraties gebouwd tussen Afterservice, de resellers, de reparateur en de refurbisher zodat een eindgebruiker snel en efficiënt geholpen kan worden. In een eerste pilot-fase worden de eerste zakelijke devices van resellers gerepareerd en gerefurbished in Nederland. Na het project is het doel uiteindelijk om 25% van de zakelijke IT-hardware keten te integreren met het Afterservice platform wat zal leiden tot levensduurverlenging van hardware die gepaard gaat met een besparing 2.688.000 kg CO2-eq op jaarbasis in Nederland.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.