De mogelijkheden te demonstreren en te testen van duurzame energieterugwinning en opslagtechnologie, waardoor het mogelijk is om op een effectieve wijze irissen het gehele jaar door te telen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De mogelijkheden te demonstreren en te testen van duurzame energieterugwinning en opslagtechnologie, waardoor het mogelijk is om op een effectieve wijze irissen het gehele jaar door te telen

Glastuinders zijn voor hun bedrijfsresultaten sterk afhankelijk van de stijgende energieprijzen van fossiele brandstoffen. Alternatieve energiesystemen die gebruik maken van duurzame bronnen verkeren nog in een experimenteel stadium. Dit demonstratieproject bij de firma Boos (iristeelt) heeft een innovatief klimaatbeheersysteem getest in combinatie met een duurzaam energieopwekkingssysteem (systeem Sixways BV).

Aanleiding: conventionele klimaatsystemen voor verwarmen kassen
Conventionele klimaatsystemen voor het verwarmen van kassen in koude periodes zijn gebaseerd op traditionele vormen van energieopwekking, met elektriciteit en gas. ’s Zomers wordt het grote overschot aan warmte geloosd met een ventilatiesysteem dat warme lucht via openstaande dakramen afdrijft. Op hete zomerse dagen werkt dit systeem met volledig openstaande ramen gebrekkig. Dan stijgt de temperatuur in de kassen vaak zo ver dat de productie achteruitgaat en de kans op ziektes toeneemt.

Noodzaak koeling in glastuinbouw door temperatuurstijging
Door klimatologische veranderingen zal de gemiddelde temperatuur in ons land stijgen. Hierdoor wordt koeling in de glastuinbouw - naast verwarming - steeds belangrijker. Bovendien verwachten wetenschappers dat de temperatuur meer zal gaan fluctueren. Deze omstandigheden samen maken het wenselijk een innovatief klimaatsysteem te ontwikkelen dat kan koelen én verwarmen, en dat daarbij de temperatuur het gehele jaar door in balans kan houden in de koel-, kweek-, snoei-, groei- en sorteercompartimenten van een kas, onafhankelijk van elkaar.

Project: warmteoverschot zomer oppompen in winter
Adviesbureau Sixways B.V. heeft hiervoor een concept ontwikkeld. In de zomer wordt het warmteoverschot uit de kassen weggekoeld met behulp van een grondwatersysteem van ca 12 graden Celcius en met een temperatuur van maximaal 25 graden Celsius opgeslagen in een diepere bodemlaag ( aquifer ). Deze warmte wordt in de winterperiode opgepompt en met een warmtepomp op en stooklijn van 30-40 graden Celsius gebracht, waarna de warmte in de verschillende compartimenten wordt verspreid via luchtcirculatie, vloerverwarming en een buizennetwerk op teelthoogte.

Duurzame teelmethodiek
Sinds 1989 werkt de tuinder M. Boos uit Wervershoof aan een duurzame teelmethodiek die de bezettingsgraad en de continuïteit van zijn bedrijf vergroot. Hij kan nu het hele jaar door irissen op water telen, in plaats van seizoensgebonden in de volle grond. Niet alleen leverde dit een hogere kwaliteit irissen op, omdat het klimaat op kunstmatige wijze stabiel kon worden geregeld, er kwamen ook nauwelijks nog bestrijdingsmiddelen aan te pas.

Winst: energieverbruik daalt met minstens 60 procent
Boos pastte het nieuwe duurzame energie- en klimatiserings-systeem van Sixways toe in zijn bedrijf. Naar verwachting zou het energieverbruik hierdoor met meer dan 60 procent ten opzichte van een conventionele installatie dalen.

Titel De mogelijkheden te demonstreren en te testen van duurzame energieterugwinning en opslagtechnologie, waardoor het mogelijk is om op een effectieve wijze irissen het gehele jaar door te telen
Penvoerder De heer M.M. Boos
Contactpersoon De heer W.P.J. van Schooten
Adres Postbus 4215, 1620 HE Hoorn
Telefoonnummer 0229 - 27 38 86
E-mail info@vscsubsidie.nl
Website -
Partners Sixways B.V.
Looptijd 23 januari 2006 - 31 december 2007
EOS-regeling Demonstratie
Projectnummer DEMO04014

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/DEMO04014.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.