De Whisstone voor provinciaal wegennet met zwaar verkeer | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

De Whisstone voor provinciaal wegennet met zwaar verkeer

4Silence is een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente dat is opgezet om een uitvinding op het gebied van geluidreductie van dr. Ysbrand Wijnant verder te ontwikkelen. Het is begonnen met het idee van afbuigen (diffractie) van verkeerslawaai door resonantie en verbreed naar andere innovaties op het gebied van geluid.

De huidige maatregelen om geluid te reduceren bij provinciale wegen hebben beperkingen. Naast de relatief korte levensduur van stil asfalt is ook de functionele levensduur (geluidsreducerend effect) beperkt. Verder is stil asfalt niet geschikt om het laag frequente geluid van zwaar vrachtverkeer te reduceren.

Provinciale wegen in de randstad kennen een relatief hoog percentage vrachtverkeer. Dit zorgt voor een speciaal karakter van de geluidsbron (meer lage frequenties) en ook voor kortere levensduur van de stille wegdekken. 4Silence ontwikkelt een nieuw en innovatief concept voor het reduceren van geluid. Deze innovatie is gebaseerd op het afbuigen van geluid, ook wel diffractie genoemd. Het product dat hieruit is ontwikkeld heeft de werknaam “Whisstone” gekregen. 4Silence wil het concept van de Whisstone doorontwikkelen tot een innovatief product voor provinciale wegen met veel vrachtverkeer, waarbij het effect van de Whisstone nauwelijks afhankelijk is van het type en de toestand van het wegdek. Het resultaat van de innovatie is een element getuned op lage frequenties, dat direct in het vlakke vak naast de wegverharding wordt geplaatst. Het concept heeft een lange levensduur, is bedoeld voor toepassing langs provinciale wegen en eenvoudig in te bouwen, ook voor situaties met weinig ruimte naast de weg en bij kruispunten.

Contactpersoon

Eric de Vries
Telefoon 0645545597

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.