Demonstratie mono-vergisting | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Demonstratie mono-vergisting

Vergisting van mest zonder toevoegingen (co-producten) staat volop in de belangstelling van de agrarische sector. Het Nederlandse bedrijf HoSt heeft een techniek ontwikkeld waarmee dagverse mest kan worden vergist met een hoge gasopbrengst en lage exploitatiekosten. Hierdoor wordt het kleinschalig vergisten van mest zonder coproducten economisch rendabel. In dit project wordt een dergelijke vergister voor de eerste keer gedemonstreerd op een melkveebedrijf.

Aanleiding: streven naar duurzame bedrijfsvoering
Melkveehouderij Den Eelder heeft in haar streven naar een duurzame bedrijfsvoering een vergunning voor een vergistingsinstallatie aangevraagd. Toen ontdekte het bedrijf dat er met een kleinschalige mono-mestvergister met mínder investeringen méér duurzaamheid te behalen valt. Den Eelder heeft daarom besloten een dergelijke installatie aan te schaffen.

Project: boerderijzuivel met melk van eigen erf
Den Eelder produceert boerderijzuivel met melk van het eigen bedrijf en is een voorbeeldbedrijf binnen de branche. Jaarlijks ontvangen ze honderden bezoekers uit binnen- en buitenland. Het is daarmee bij uitstek een bedrijf om innovatieve methoden en technieken te demonstreren.

Vergisten van mest
Het vergisten van mest zonder coproducten was voor de gemiddelde veehouder tot nu toe economisch niet haalbaar. Toch zijn er in Nederland duizenden melkveehouderijen en varkenshouderijen die door vergisting van de eigen mest en restproducten in hun eigen energie zouden kunnen voorzien. Een kleinschalig systeem voor het vergisten van mest zonder coproducten zou voor deze bedrijven de oplossing zijn.

HoSt heeft een techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om verse mest te vergisten bij een korte verblijftijd. Deze techniek is op labschaal getest en is nu rijp voor demonstratie. Door het versnellen van het vergistingsproces kan de vergister kleiner worden uitgevoerd en zijn de investeringskosten lager.

Resultaat
Monovergisting heeft grote voordelen ten opzichte van covergisting, zoals:

  • de benodigde biomassa is in de eigen veehouderij beschikbaar; er hoeven geen coproducten verzameld en verwerkt te worden;
  • lagere investeringskosten en minder geuroverlast;
  • het uit te rijden mestvolume neemt niet toe, doordat geen coproducten zijn toegevoegd.

Het demonstratieproject moet een best practice opleveren in de ontwikkeling naar een efficiënte, effectieve, goedkopere en duurzame vergistingsketen.

Winst
Nederland heeft ambities met de opwekking van duurzame energie en vermindering van de C0 2 -uitstoot. Mest is bijzonder geschikt als energiebron en kan het eigen bedrijf energieneutraal maken. Dit in combinatie met het vermijden van koude gisting in het mono-vergistingproces, leidt tot een aanzienlijke CO 2 -reductie. Uiteindelijk doel is de kleinschalige vergistinginstallaties te ontsluiten voor een grote toepassingsmarkt.

Titel:

Demonstratie mono-vergisting

Penvoerder:

Melkveehouderij en Zuivelbedrijf Den Eelder

Contactpersoon:

E. van der Schans

Adres:

Molenachterdijk 3, 5325 KL Well

Telefoonnummer:

073-599 1283

E-mail:

info@deneelder.nl

Partners:

HoSt B.V.

Looptijd:

1-9-2010 - 30-8-2013

Innovatieagenda:

Effectieve en efficiënte vergistingsketen

Projectnummer:

EVTDO1003

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Penvoerder:

Melkveehouderij en Zuivelbedrijf Den Eelder

Contactpersoon:

E. van der Schans

Adres:

Molenachterdijk 3, 5325 KL Well

Telefoonnummer:

073-599 1283

E-mail:

info@deneelder.nl

Partners:

HoSt B.V.

Looptijd:

1-9-2010 - 30-8-2013

Innovatieagenda:

Effectieve en efficiënte vergistingsketen

Projectnummer:

EVTDO1003

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.