Demonstratie van het Tropendak | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Demonstratie van het Tropendak

In Nederland hebben veel industriële gebouwen en woongebouwen platte daken die aan renovatie toe zijn of, door functieaanpassing van het gebouw, een betere (thermische) dakisolatie behoeven. Voor energiebesparing in de winter en warmtewering in de zomer. Een aantal bedrijven ontwikkelde een nieuwe warmtewerende dakhuid en demonstreerde deze op een bestaand gebouw.

Het beoogde nieuwe product moet de mogelijkheid bieden om de isolatiekwaliteit van veel bestaande gebouwen met een plat dak te verbeteren. Denk aan de vele noodgebouwen, die doorgaans veel langer meegaan dan vooraf gedacht. Gebruikers van deze gebouwen hebben vaak last van hitte in de zomer en kou in de winter.

Warmtewerende dakhuid
De gangbare aanpak bij de renovatie van platte daken is het eerst verwijderen van bestaande dakbedekking inclusief isolatielaag en vervolgens aanbrengen van de nieuwe laag. Dat is een kosten- en arbeidsintensief proces. Daarom is gezocht naar een bouwkundige oplossing waarbij het bestaande dak intact kan blijven. Deze zoektocht heeft een nieuwe, isolerende en warmtewerende dakhuid opgeleverd, die op een relatief eenvoudige manier op bestaande platte daken kan worden aangebracht. Het gaat om onderling gekoppelde, tegelvormige elementen. De koppelelementen dienen tevens als afstandhouders tot het bestaande dak. De tegels bestaan uit een kunststofschaal, opgevuld met een polyurethaan schuim. Tussen tegel en bestaand dak blijft een luchtlaag open, die voor een extra warmtewerende werking zorgt.

Demo op bestaand gebouw
De partners in dit project demonstreerden de werking van het nieuwe dakproduct op praktijkschaal. Hiertoe werd onder toezicht van de dakdekkersassociatie NDA het dak van een bestaande hal van Machine Fabriek Akerboom, met een oppervlak van 300 vierkante meter, voorzien van de beoogde tegels. Vervolgens werd gemonitord of het product voldeed aan de verwachtingen voor functionaliteit (waterdichtheid, windgevoeligheid e.d.) en energiebesparing.

Productie van de daktegels
Eerst moesten de tegels echter worden geproduceerd. Hiervoor bouwden de bedrijven Nestaan en Akerboom de benodigde productieapparatuur. Jansen Polyurethaan Techniek investeerde in een spuitinstallatie, waarmee de dakelementen in groten getale tegelijk konden worden afgevuld door P.O.N. bv, Product Ontwikkeling Nederland.

Titel Demonstratie van het Tropendak
Penvoerder Machine Fabriek Akerboom BV
Contactpersoon De heer F. Bol
Adres Leidsevaart 228a, 2203 LC, Noordwijk
Telefoonnummer 06-537 44 926
E-mail f.bol@tele2.nl
Website -
Partners NDA Nederlandse Dak Associatie BV, Biem Handelsonderneming BV, Nestaan Holland BV, Jansen Polyurethaan Techniek, Machine Fabriek Akerboom BV
Looptijd 19 augustus 2006 - 1 augustus 2008
EOS-regeling Demonstratie
Projectnummer DEMO06018

Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/DEMO06018.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.