Duurzaam en comfortabel wonen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzaam en comfortabel wonen

De gemeente Deurne heeft samen met verschillende bouwpartijen een duurzame nieuwbouwlocatie De Rijtse Vennen ontwikkeld van ruim 300 duurzame woningen. De duurzaamheidsambitie was hoog: alle maatregelen samen - in zowel de gebouwen als de openbare ruimte moest 60 procent CO2-reductie opleveren.

Project: 300 duurzame woningen in Deurne
De gemeente Deurne heeft samen met verschillende bouwpartijen een duurzame nieuwbouwlocatie De Rijtse Vennen ontwikkeld van ruim 300 duurzame woningen van uiteenlopende aard en grootte: appartementen eengezinswoningen, twee-onder-een-kapwoningen, vrijstaand, zowel huur als koop. Er is voor de wijk een bijzonder hoog ambitieniveau op het gebied van duurzaamheid (energie, wooncomfort, kwaliteit van de woningen en de openbare ruimte, biodiversiteit, sociale veiligheid etc). Daarin paste een voorbeeldproject 'Naar energieneutraal wonen'. Hiervoor is UKR-subsidie toegezegd.

Duurzaamheidsambities in vorm van rapportcijfers
Voor het bepalen van de kwaliteitseisen aan de gebouwen als ook de toetsing van het resultaat aan deze eisen, is gewerkt met GPR Gebouw®. Met behulp van dit instrument zijn voor diverse thema’s - energie, materialen, afval, water, gezondheid en woonkwaliteit - ambities in de vorm van ‘rapportcijfers’ vastgelegd voor de woningen. Voor het thema energie god een streeftgetal van 9,5. Dit cijfer is gebaseerd op een EPC van 0,4 en een EPL van 7,9.

Open warmte-koudeopslagsysteem
Als duurzame energievoorziening is gekozen voor een open warmte-koudeopslagsysteem met warmtepompen. De aanleg en exploitatie van het warmte-koudeopslagsysteem is overgelaten aan de markt (besloten aanbesteding). De (half)-vrije kavels hebben individuele warmtepompen op grondwater. Verder is er een intensief communicatietraject uitgevoerd richting bewoners om het huishoudelijk energiegebruik te minimaliseren.

Open ruimte is leefbaar, veilig en gevarieerd
De openbare ruimte is vooral een leefbare, veilige, gevarieerde en een ecologisch in de omgeving passende ruimte. Zo krijgen fietsers en voetgangers voorrang en is de auto te gast in de wijk. Er zijn diverse speel- en ontmoetingsplaatsen en bewoners kunnen de natuur in de wijk op diverse manieren beleven. De erkers, keukens, woonkamers van de woningen kijken zoveel mogelijk uit op de openbare ruimte.

Energiebesparing: 60 procent CO2-reductie
Alle maatregelen samen - in zowel de gebouwen als de openbare ruimte - moeten 60 procent CO2-reductie opleveren.

Partners
De bouwpartijen in dit project hebben zich verenigd in een consortium waarin veel ruimte is voor ontwikkeling en van elkaar leren op het gebied van duurzaamheid. De gemeente ondersteunt en faciliteert hen waar mogelijk, met hulp van een extern managementbureau en een deskundig adviesbureau. In Deurne is de ambitie om nog twee uitbreidings/herstructureringsplannen ui te voeren. De kennis uit dit project wordt hierin toegepast.

Titel:

Duurzaam en comfortabel wonen

Penvoerder:

Gemeente Deurne

Contactpersoon:

mevrouw E. Logtens

Adres:

Postbus 3, 5750 AA DEURNE

Telefoonnummer:

0493 – 38 74 32

E-mail:

e.logtens@deurne.nl

Website:

-

Partners:

Woningbouwvereniging Bergopwaarts@BOW, Woningcorporatie Trudo, Bouwbedrijf Gebr. van Gerven BV, Bouwbureau van Santvoort BV, Bouw Combinatie Deurne BV, Coopmans Lutters Bouw BV, Van Wanrooij bouw en ontwikkeling, Stichting ORO

Looptijd:

1 mei 2008 – 1 januari 2011

EOS-regeling:

Unieke Kansen Regeling ‘Naar energieneutraal wonen’

Projectnummer:

UKR07024



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.