Duurzaam Industrieel, Demontabel en Flexibel bouwen in Heerhugowaard | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzaam Industrieel, Demontabel en Flexibel bouwen in Heerhugowaard

Het Trinitas College in Heerhugowaard heeft een nieuw onderkomen, bestaande uit twee schoolgebouwen. Het project is ontwikkeld volgens het principe van Industrieel, Demontabel en Flexibel bouwen. In beide gebouwen is een efficiënt energiesysteem toegepast. Dat maakte het project extra duurzaam.

Project: Nieuwbouw Trinitas College
Het huidige onderkomen van het Trinitas College in Heerhugowaard is sterk verouderd. Daarom is er nieuwe huisvesting gerealiseerd, verdeeld over een HAVO/VWO en een VMBO-gebouw. Om ervoor te zorgen dat deze lang meegaan, zijn ze ontwikkeld volgens het systeem van Industrieel, Demontabel en Flexibel bouwen. Daartoe is gebruik gemaakt van demontabele en recyclebare standaardcomponenten in stramienmaten. Deze zijn in de fabriek voorzien van standaard in en uitlaten, doorvoeren en componenten. De constructiewijze maakte tussentijdse aanpassingen van de gebouwindeling eenvoudig mogelijk. Op deze manier kon de school, ook in de toekomst, goed inspelen op veranderingen in de onderwijsmethodieken die zich voordeden.

Duurzaam energiesysteem
Het milieu is eveneens gebaat bij de geschetste constructiewijze. Immers, de bouwcomponenten konden hierdoor lang worden (her)gebruikt. In dit verband hebben de gebouwen ook een duurzaam energiesysteem, dat het gebruik van een fossiele brandstoffen tot een minimum beperkte. Het systeem bestond uit energieopslag in de bodem, een warmtepomp en een HR-piekketel voor de productie van warmte en koude. Daarbij zijn vloerverwarming en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast. Om de lichtbehoefte tot een minimum te beperken, zijn de lokalen, gangen en overige ruimten voorzien van bewegingsmelders en daglichtafhankelijke regeling.

Centraal gebouwbeheersysteem
De energie en overige installaties in elk van beide gebouwen zijn aangestuurd vanuit een centraal gebouwbeheersysteem. Voor de communicatie is er gebruik gemaakt van het 1 Gbit ethernet glasvezelnetwerk, dat door de hele school is aangelegd. Dit deed tevens dienst voor audio, video, beveiliging, telefonie en ICT. Overal in de schoolgebouwen zijn aansluitpunten voor telefoons, beamers, computers enzovoort.

Integraal ontwerp
Alle bouwkundige en installatietechnische aspecten van de gebouwen zijn integraal ontworpen. Doel hiervan was een optimale afstemming van lucht, licht, warmte, akoestische, bouwkundige en architectonische aspecten. Het herhalingspotentieel van de ontwikkelde combinatie van innovatieve technieken is groot. In eerste instantie kwam de hele onderwijssector in aanmerking, als vervolg ook de kantorenbouw. Voor de leerlingen van het Trinitas College hadden de gebouwen tevens een educatieve functie.

Titel Duurzaam Industrieel, Demontabel en Flexibel bouwen in Heerhugowaard
Penvoerder Gemeente Heerhugowaard
Contactpersoon DWA, installatie en energieadvies, dhr. D.J. de Wit (gevolmachtigde)
Adres Postbus 274, 2410 AG Bodegraven
Telefoonnummer 0172 – 63 53 00 (algemeen) of 0172 – 63 53 30 (rechtstreeks)
E-mail ddewit@dwa.nl
Website www.trinitascollege.nl
Partners -
Looptijd Looptijd: april 2005 – oktober 2007
EOS-regeling DEMO Gebouwde omgeving
Projectnummer DEMO01014


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.