Duurzame warmte en koude uit biomassa in Sittard-Geleen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Duurzame warmte en koude uit biomassa in Sittard-Geleen

De Biomassa Energiecentrale Sittard (BES), in 2008 weer van start gegaan na een brand, produceert elektriciteit en warmte uit snoeihout en groenafval. Het grootste deel van de warmte werd echter niet gebruikt. Daarom is nu de warmte-infrastructuur uitgebreid en is er bij een nieuwe afnemer een adsorptiekoelmachine gekomen die ’s zomers warmte kan omzetten in koude voor koeling.

Aanleiding: afname warmte Biomassa Energiecentrale Sittard nog niet optimaal
De Biomassa Centrale Sittard (BES) zet al sinds zijn oprichting, in 2006, lokaal aanwezig snoeihout en groenafval om in elektriciteit en warmte. Na een brand, in 2007, werd de centrale herbouwd, waarbij deze meteen ook is geoptimaliseerd. De huidige installatie heeft een elektrisch vermogen van 1.200 kW en een thermisch vermogen van 6.800 kW.

Circa 40 procent van de warmte die de BES produceert, wordt afgezet aan ongeveer 1.100 woningen in de wijk Hoogveld en aan een bedrijfscomplex van het leer/werkbedrijf Vixia, beide gelegen in de nabijheid van de centrale. De afname van warmte door de woonwijk is nog niet optimaal, omdat een gasgestookte ketel nu nog ’s winters in de piekvraag voorziet. Daarnaast is de afname van warmte in de zomer beperkt, omdat de vraag naar warmte dan gering is.

Project: extra benutting van de restwarmte van Biomassa Energiecentrale Sittard
Dit project heeft de benutting van warmte van de BES vergroot door uitbreiding van de buffercapaciteit voor de wijk Hoogveld en door aansluiting van een nieuwe afnemer op het warmtenet, die ook ’s zomers veel warmte gebruikt. Het gaat om een nieuwbouwlocatie van Hogeschool Zuyd, de 'Dobbelsteen', in het centrum van Sittard. Daar is een adsoprtiekoelmachine gekomen, die ‘s zomers koude produceert uit de laagwaardige warmte van het warmtenet. Adsorptiekoelmachines zijn relatief nieuw en hebben bij lagere temperaturen een hoger rendement dan de gebruikelijke absorptiekoelmachines. Voor aansluiting van de hogeschool is een afstand van 2,5 km overbrugd.

Resultaat: ruggengraat voor Groene Net Sittard-Geleen
De nieuwe infrastructuur functioneert, door zijn ligging, als ruggengraat voor het 'Groene Net' dat de gemeente Sittard-Geleen wil ontwikkelen om de benutting van restwarmte in de regio te bevorderen. Hierop zouden in de toekomst ook andere leveranciers van restwarmte kunnen worden aangesloten, zoals DSM/Sabic, en warmtevragers, zoals NedCar.

Projectpartners
Het project wordt getrokken door de gemeente Sittard-Geleen, die ook al een grote rol speelde bij de totstandkoming en de latere wederopbouw van de BES. Een essentieel onderdeel van het project is de oprichting van een eigen energiebedrijf door de gemeente, samen met partners zoals woningbouwcorporaties. Hogeschool Zuyd gaat de gebruikerseisen aandragen voor de energie-installaties van de Dobbelsteen en het project inbedden in haar onderwijs. ECN houdt zich, als adviseur, bezig met de optimalisatie van de BES.

Titel:

Duurzame warmte en koude uit biomassa in Sittard-Geleen

Penvoerder:

Gemeente Sittard-Geleen

Contactpersoon:

De heer R. Dieteren

Adres:

Postbus 18, 6130 AA SITTARD

Telefoonnummer:

046 - 4778667

E-mail:

rogier.dieteren@sittard-geleen.nl

Website:

www.besbv.nl

Partners:

BES Holding BV, Hogeschool Zuyd

Looptijd:

1 januari 2009 - 31 december 2011

EOS-regeling:

Unieke Kansen Programma 'Verduurzaming Warmte en Koude'

Projectnummer:

UKP01020



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.