Een mobiele app voor identiteitsvaststelling | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Een mobiele app voor identiteitsvaststelling

Paspoorten, identiteitskaarten en steeds vaker ook andere identiteitsdocumenten zoals rijbewijzen bevatten een chip als één van de echtheidskenmerken. Behalve aantonen dat het identiteitsdocument echt is, bevat deze chip ook een pasfoto bedoeld voor gezichtsherkenning en attributen van de houder, zoals naam en geboortedatum. Smartphones hebben steeds vaker Near Field Communication (NFC) technologie waarmee dergelijke chips contactloos uitgelezen kunnen worden. Ook bevatten smartphone camera’s waarmee gezichtsherkenning kan worden uitgevoerd en om de zogenaamde Machine Readable Zone op identiteitsdocumenten uit te lezen (via Optical Character Recognition). Dit laatste is nodig om op een gebruiksvriendelijke wijze toegang te krijgen tot de informatie op de chip. Gezichtsherkenning wordt gebruikt om een selfie te vergelijken met de foto op het identiteitsdocument.In dit project wordt een prototype ontwikkeld voor mobiele software die van een  smartphone met NFC-technologie een mobiel, gebruiksvriendelijk en relatief goedkoop apparaat maakt om de echtheid van identiteitsdocumenten te verifiëren, persoonsinformatie (zoals BSN) uit te lezen en gezichtsherkenning te doen. Deze software kan worden toegepast in situaties waarin gebruikers online hun eigen identiteit moeten aantonen, bijvoorbeeld bij het openen van een bankrekening. Ook kan deze software gebruikt worden in offline toepassingen waarin professionals de identiteit van iemand  dienen vast te stellen, bijvoorbeeld wanneer een politieagent een burger aanhoudt. De software zal worden aangeboden aan klanten in de vorm van een software library (Software Development Kit), zodat klanten deze makkelijk kunnen integreren in hun eigen apps.

Het R&D-traject

In het R&D traject zullen wij ons met name richten op het prototypen van

  • een client-server versie van de library, naast een reeds ontwikkelde client-only versie, 
  • geavanceerde testfaciliteiten voor het op afstand testen en debuggen teneinde goed om te kunnen gaan met diversiteit in identiteitsdocumenten,
  • gezichtsherkenning en liveness-detectie prototyperen en integreren in de software, inclusief het begeleiden van de gebruiker in het nemen van een goede foto.

Bedrijf

InnoValor B.V. verleent onderzoeksgebaseerd advies en ontwikkelt software rond ICT-gedreven innovaties. Eén van onze focusgebieden is Identity, Privacy & Trust, waarbinnen wij thought leader zijn op het gebied van digitale identiteiten. InnoValor heeft kantoren in Amersfoort en Enschede. Als kennispartner in dit project is de groep Services, Cyber Security, and Safety van de Universiteit Twente betrokken (o.l.v. Prof. Raymond Veldhuis). Deze groep heeft expertise op het gebied van gezichtsherkenning.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.