Eerste Hulp bij Energiebesparing | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Eerste Hulp bij Energiebesparing

Doelstelling is dat de 150 miljoen euro van energierekeningen in Groningen en zijn 'stadjes' lokaal besteed wordt en niet naar Duitsland of Zweden gaat. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in wat de mensen nu werkelijk willen, wat daarbij de drempels zijn en hoe deze drempels weggenomen kunnen worden. Aan het einde van het project moeten 15.000 mensen geholpen zijn met het zetten van een stap; 1500 daarvan moeten hun woning gerenoveerd hebben.

Lokale bedrijven

Daarvoor wordt het lokale bedrijfleven ingeschakeld. De energiemarkt moet lokaal worden opgepakt. De tijdelijke rol die het consortium en de gemeente op zich nemen, is mensen van stapje naar stapje door hun 'klantreis' te begeleiden. Die stappen zijn in beeld, en voor elke stap is een eigen dienst beschikbaar. Uiteindelijk werkt de aanpak ernaartoe dat het bedrijfsleven plaatsneemt aan de keukentafel van de klant.
De Groningse aanpak richt zich op alle woningen. De bedrijven werken hiervoor samen in consortia en stellen de klant centraal, in plaats van hun eigen aanbod.
Er is veel belangstelling voor energie, omdat het iedereen betreft, maar ook zijn er veel mensen die mee willen denken en mee willen werken, bijvoorbeeld door ambassadeur te zijn voor hun wijk.

Leerpunten

Tip: ga in het hele proces uit van de 'klantreis', in plaats van het eigen aanbod en de eigen middelen. Beleidsdoelen en effecten volgen. Zonder de investering van de klant worden de doelen niet behaald.
Sneller beginnen, dat heeft de Groningse aanpak geleerd. Sneller in gesprek gaan over wat de klant nodig heeft om een stap te zetten. Niet te veel praten over strategie en aanpak.

Bouwtechnische maatregelen

Eerste Hulp Bij Energiebesparing is er voor elke maatregel. Ook daar weer geldt: het is aan de inwoners om te bepalen welke stappen ze willen nemen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.