Energie besparen als anderen de rekening betalen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energie besparen als anderen de rekening betalen

Doel:
Doelstelling van dit project is inzicht te verkrijgen in concrete manieren om energiebesparing te stimuleren in situaties waar niet het individu de energierekening betaald, maar een andere partij.

Korte omschrijving:
In zes studies zullen we niet-financiële manieren om energiebesparing te bevorderen testen door middel van een veld-experiment waarbij studenten die een semester lang in The Student Hotel verblijven en ‘normale’ hotelgasten verschillende interventies zullen ondergaan. Omdat we zeer uitgebreide meetapparatuur zullen installeren, zullen we in staat zijn om van alle individuele gasten van minuut tot minuut te weten hoe en wanneer ze energie verbruiken. Bovendien kunnen we dit over een lange periode doen en kunnen we deze data relateren aan uitgebreide vragenlijsten die we de deelnemers vragen voor- en achteraf in te vullen. We proberen zo meer inzicht te krijgen in de effecten van sociale prikkels om energie te besparen (studies 1 en 2), de effecten van meer kennis over milieu en mogelijke energiebesparende maatregelen (studies 3 en 4), de effecten van milieuattitude van de omgeving (studie 5) en de effecten van technologische maatregelen op energiebesparing.

Aanleiding:
Het programma Samenwerking Topsector Energie en Maatschappij (STEM) benadrukt de behoefte aan meer wederzijds begrip, inzicht in perspectieven en drijfveren tussen ‘de sector’ en ‘de maatschappij’. De Energiesector moet werken aan haar maatschappelijk bewustzijn en de maatschappij aan haar energiebewustzijn. In dit project worden studenten die gebruikmaken van studentenwoningen en gasten van hotels geprikkeld om energiezuinig gedrag te vertonen.

Resultaat:
Het verwachte resultaat is dat we inzicht krijgen in het effect van sociale prikkels op het gedrag van studenten en gasten in hotels of studentenwoningen. Het gaat om de specifieke situatie dat de energierekening niet door de studenten of gasten, maar door een andere partij betaald wordt. Concreet resulteert het onderzoek in een handleiding voor organisaties zoals hotels, scholen, bedrijven, verzorgingshuizen, die energiebesparing willen motiveren in situaties waarin financiële prikkels niet werken. Het onderzoek geeft daarnaast inzicht in effecten van technologische maatregelen op energiebesparing, informatie waar de installatiesector zijn voordeel mee kan doen bij het ontwerpen van nieuwe systemen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.