Energiebesparing in membraanelektrolyse door zuiver wijnsteenzuur | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energiebesparing in membraanelektrolyse door zuiver wijnsteenzuur

Dit project gaat een productiewijze ontwikkelen voor een nieuw ‘antibakmiddel’ voor de productie van chloor. Het gaat om zuiver wijnsteenzuur, ook wel aangeduid als mTA90. Toepassing van dit middel leidt tot een beter verloop van het productieproces en daarmee tot energiebesparing.

Aanleiding: selectieve kristallisatie
Het ontwikkelen van een nieuwe productietechnologie vergt grote stappen op het gebied van selectieve kristallisatie.

Bij de productie van chloor door middel van membraanelektrolyse wordt antibakmiddel gebruikt om klontering van zout in het proces te voorkomen. De huidige middelen die AkzoNobel Base Chemicals hiervoor gebruikt, geelbloedloogzout en meso-wijnsteenzuur (mTA33), werken echter niet optimaal. Een alternatief, LAC-zout, heeft als nadeel dat het een neerslag vormt die de prestatie van het membraansysteem nadelig zou beïnvloeden.

Product: optimale antibakwerking in productieproces chloor
De ideale oplossing voor dit probleem zou het gebruik van zuiver wijnsteenzuur zijn: mTA90. Hiervoor bestaat echter nog geen geschikte productietechnologie. Die gaat dit project nu ontwikkelen, op basis van het principe van selectieve kristallisatie. Voorts zal kennis worden gegenereerd over de moleculaire werking van antibakmiddelen in relatie tot hun moleculaire structuur. Dit is van belang om een optimale antibakwerking te kunnen bereiken in het productieproces van chloor.

Energiebesparing: 0,82 petajoule per jaar
  • Toepassing van mTA90 bij membraanelektrolyse zal ervoor zorgen dat het proces langer optimaal blijft verlopen. Ten opzichte van het gebruik van LAC-zout levert dit een energiebesparing op van 0,82 PJ, oftewel 26 miljoen m3 a.e. per jaar.
  • Daarnaast is het zout met technisch zuiver mTA90 kwalitatief hoogwaardig, waardoor de verkoopprijs naar verwachting hoger ligt.
  • Het herhalingspotentieel van de technologie in binnen- en buitenland is ook groot.
Partners
  • Dit project is uitgevoerd door Akzo Nobel Base Chemicals B.V. (ANBC). En beschikt over specifieke praktische en toegepaste kennis over zout, antibakmiddelen en zout- en chloorproductie.
  • Een deel van de werkzaamheden is uitbesteed aan Radboud Universiteit Nijmegen (RUN) die wereldwijd één van de toonaangevende kennisinstellingen is op het gebied van fundamenteel en toegepast onderzoek op het gebied van kristallisatievraagstukken.
  • Zusteronderneming AkzoNobel Functional Chemicals via een advisory board .
  • Het bedrijf Schering Plough is ook bij het project betrokken via een advisory board . Zij zien in het project een mogelijke opstap naar nieuwere, nog innovatievere scheidingstechnologieën voor onder andere de farmaceutische industrie.

Titel

Energiebesparing in membraanelektrolyse door zuiver wijnsteenzuur

Penvoerder

Akzo Nobel Base Chemicals BV

Contactpersoon

PNO Consultants BV, mevrouw H. Korff

Adres

Postbus 234, 9700 AE GRONINGEN

Telefoonnummer

050 – 522 58 22

E-mail

hilda.korff@pnoconsultants.nl

Website

-

Partners

-

Looptijd

1 oktober 2008 – 30 september 2012

EOS-regeling

Korte Termijn Onderzoek

Projectnummer

KTOT01026



Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.