Energiezuinige terugwinning van soda en zuiver water uit zoethoudend afvalwater met eutectische vrieskristallisatie (EFC) | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Energiezuinige terugwinning van soda en zuiver water uit zoethoudend afvalwater met eutectische vrieskristallisatie (EFC)

AVR-Afvalverwerking heeft in Rozenburg een Waterfabriek gebouwd die jaarlijks 300.000 ton afvalwater verwerkt. Dit is afvalwater van de productie van propyleenoxide/ styreenmonomeer, grondstoffen voor kunststoffen. Uit het afvalwater wint de Waterfabriek nu alleen nog molybdeen terug, een grondstof voor de staalindustrie. De rest van het – relatief zoute – water loost het bedrijf op de Nieuwe Waterweg, dat brak is. Toch wilde AVR-Afvalverwerking voor de lange termijn naar een betere en milieuvriendelijke oplossing.

Aanleiding: zouthoudend water sterk afkoelen
Die oplossing is gevonden in Eutectic Freeze Crystallisation (EFC), een technologie die TNO en TU Delft hebben ontwikkeld in het kader van het voormalige subsidieprogramma E.E.T. In plaats van de gangbare methode van het winnen van zout door verdamping, wordt het zouthoudende water bij deze techniek juist sterk afgekoeld. Beneden het vriespunt ontstaan, naast ijs, zoutkristallen. Omdat ijs gaat drijven en de veel zwaardere zoutkristallen naar de bodem zakken, ontstaan zo twee lagen met respectievelijk zeer zuiver zout en zeer zuiver water van destillatiekwaliteit.

Project: ontwerp voor een nieuwe installatie
Begin 2007 heeft de TU Delft de laatste pilots met de nieuwe technologie uitgevoerd. Hierbij zijn sodamonsters geproduceerd van een hoge zuiverheid. Na afronding startte apparatenbouwer Larox B.V. met het definitieve ontwerp van de demonstratie-installatie. Deze krijgt een productiecapaciteit van 1,5 ton watervrije soda en 25 tot 30 ton gedestilleerd water per uur. men wilde de installatie eind 2008 in gebruik nemen.

Resultaat: jaarlijkse elektriciteitsbesparing van 89.000 MWh
AVR-Afvalverwerking heeft met dit project een directe jaarlijkse elektriciteitsbesparing willen realiseren op de productie van soda en gedestilleerd water van 89.000 MWh. Gezien de omvang van industriële zouthoudende afvalstromen in Nederland kan het nationale besparingspotentieel oplopen tot 2,2 miljoen MWh per jaar. Wereldwijd ligt het potentieel een factor honderd hoger.

Titel Energiezuinige terugwinning van soda en zuiver water uit zoethoudend afvalwater met eutectische vrieskristallisatie (EFC)
Penvoerder AVR-Afvalverwerking B.V.
Contactpersoon De heer M. Hasselaar
Adres Postbus 1120, 3180 AC ROZENBURG
Telefoonnummer 0181-27 54 81 / 06-534 26 423
E-mail mees.hasselaar@avr.nl / info@hactivar.com
Website www.avr.nl
Partners -
Looptijd 1 april 2007 - 1 september 2009
EOS-regeling Demonstratie
Projectnummer DEMO07008


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.