ENTITY | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

ENTITY

Flexibele dunne-film zonnecellen hebben in potentie zeer goede toepassingsmogelijkheden in diverse bouwproducten, zodat grootschalige toepassing in de gebouwde omgeving in het verschiet ligt. Dit project heeft een belangrijke hindernis op dat pad aangepakt: het ontbreken van een goede, betaalbare en flexibele encapsulatie.

Aanleiding: zoektocht naar grootschalige implementatie dunne-film zonnecellen
Voor een substantiële groei van de bijdrage van zonnestroom in de energieproductie zijn, naast rendement en levensduur van de cellen, drie factoren essentieel: schaalvergroting van de productie, vergemakkelijking van integratie van zonnecellen in de gebouwde omgeving, en het wegnemen van technische hindernissen. Van deze laatste vormt het ontbreken van een goede, betaalbare en flexibele encapsulatie al jaren een struikelblok bij de gewenste grootschalige implementatie van dunne-film zonnecellen.

Project: encapsulatie voor flexibele dunne-film siliciumzonnecellen
Dit onderzoek richtte zich op het ontwikkelen van flexibele encapsulaties uit slimme combinaties van polymeren en relatief goedkope acrylcoatings of vochtbarrièrelagen. De verwachting was, dat met hulp van dergelijke lagen de eisen aan de benodigde polymeren veel lager kunnen zijn en volstaan kan worden met zeer dunne polymeerlagen, zodat de kostprijs sterk daalt.

Voor twee belangrijke toepassingsgebieden, namelijk platte daken en dakbedekkingsmaterialen, is sociaal-wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd naar acceptatie-eisen voor wat betreft logistiek, verwerking van het (half)product en gevolgen voor de opleiding van verwerkers en leggers.

Partners
Het onderzoek is uitgevoerd door ECN, Derbigum Nederland BV en Schaepman.

Titel:

ENTITY

Penvoerder:

Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN)

Contactpersoon:

De heer Sytze Harkema

Adres:

Postbus 1, 1755 ZG PETTEN

Telefoonnummer:

0224 - 56 45 47

E-mail:

s.harkema@ecn.nl

Website:

www.ecn.nl

Partners:

Schaepman

Derbigum Nederland B.V.

Looptijd:

1 juli 2009 - 31 december 2011

EOS-regeling:

Lange Termijn / ECN-consortia

Projectnummer:

LT08018Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.