Extra zuinige Kassen met Supertransparante Micro-V gestructureerde materialen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Extra zuinige Kassen met Supertransparante Micro-V gestructureerde materialen

Kassen verliezen nog veel warmte omdat er geen materialen zijn die goed isoleren en tegelijkertijd genoeg licht doorlaten voor de optimale groei van planten. Dit project zoekt de oplossing in een gekartelde microstructuur van het oppervlak. Resultaat: lagere lichtopbrengst van isolerende materialen volledig te compenseren.

Aanleiding: geringe isolatiewaarde in glastuinbouw
In de glastuinbouw gaat veel warmte verloren via het glas. Er zijn volop hoogisolerende transparante materialen die dit probleem kunnen verhelpen, zoals HR++ glas. Deze materialen kunnen niet worden toegepast omdat de lichttransmissie te laag is voor de productie van gewassen. Bestaande hoogtransparante materialen hebben een te geringe isolatiewaarde.

Project: meer isolatiewaarde
Een mogelijke oplossing voor deze problematiek is het maken van dubbele laag hoogtransparante materialen met daar bovenop een lage-emissiecoating. Weliswaar daalt ook hierbij de lichttransmissie te veel, maar deze kan worden hersteld door het aanbrengen van een gekartelde microstructuur op het materiaaloppervlak, oftewel een Micro-V profiel. Het aanbrengen van een dergelijk profiel lijkt goedkoop te kunnen gebeuren. Afgezien van een hogere transmissie van licht zet een Micro-V profiel het licht ook om naar diffuus licht, wat de gewasopbrengst verder kan verhogen. Voor kassen die gebruik maken van energieopslag en warmtepompen betekent meer inval van zonlicht tevens dat meer warmte kan worden gewonnen.

Doel: ontwikkeling hoogtransparante materialen met Micro-V profielen
Het doel van dit project is om hoogtransparante materialen met Micro-V profielen te ontwikkelen.
Vervolgens zullen kassystemen worden uitgevoerd met;
  • enkellaags micro-V glas
  • dubbellaags micro-V glas
  • hoogtransparant micro-V folie en schermmateriaal
  • hoogtransparante kanaalplaat
Tevens is er een energiezuinig ontvochtigingssysteem ontwikkeld dat de warmte uit de af te voeren vochtige lucht wordt gebruikt om verse lucht voor te verwarmen. Op deze manier kan zoveel mogelijk licht dat in de kas valt daadwerkelijk worden benut voor energiewinning.

Partners
Het management van dit project is in handen van Wageningen UR Glastuinbouw, juridisch vertegenwoordigd door Praktijkonderzoek Plant en Omgeving BV. Het project wordt uitgevoerd samen met Aquamarijn Micro Filtration BV en Universiteit Utrecht. FujiFilm BV en Philips Lighting BV zijn toeleveranciers.

Titel:

Extra zuinige Kassen met Supertransparante Micro-V gestructureerde materialen

Penvoerder:

Praktijkonderzoek Plant en Omgeving BV

Contactpersoon:

de heer P. Sonneveld

Adres:

Postbus 16, 6700 AA WAGENINGEN

Telefoonnummer:

0317 – 48 33 83

E-mail:

piet.sonneveld@wur.nl

Website:

-

Partners:

Aquamarijn Micro Filtration BV, Universiteit Utrecht – Departement Natuur- en Sterrenkunde

Looptijd:

1 september 2008 – 30 augustus 2012

EOS-regeling:

Lange Termijn

Projectnummer:

LT07041Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.