Furnify Collection | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Furnify Collection

De partners in Furnify Collection gaan een meubellijn opzetten gemaakt op basis van houtresten. Het idee is om hierbij vanuit het afval te denken. In reguliere processen wordt vanuit het eindproduct gedacht en vervolgens worden hier materialen voor ingekocht. Vanuit een circulair gedachtegoed gaan de partners deze denkwijze omdraaien en dus een product ontwerpen en maken met de restmaterialen die beschikbaar zijn. De eindproducten zijn multi-inzetbare meubels van resthout. De meubels zijn verrijdbaar en hebben meerdere functies waardoor ze langer inzetbaar zijn. Er wordt een modulaire collectie ontworpen waarbij de onderdelen naar behoefte en functie gekozen kunnen worden. In de eerste fase bestaat de collectie uit verschillende elementen waaronder een bank, tafel en ‘huisje’. Alle meubels bevatten een groen element wat refereert naar de herkomst van de materialen (bomen) en bijdraagt aan de gezondheid in de omgeving waarin de meubels geplaatst worden.

De keten: De specifieke keten waar het hier omgaat is de houtketen. In de houthavens in Amsterdam hebben de partners gesignaleerd dat er veel hout in de afvalbak belandt. Houtbedrijven werken veelal met standaardformaat planken waardoor kortere stukken overblijven. Deze worden niet meer hergebruikt omdat deze niet in het ‘systeem’ passen. De partners willen dit resthout hoogwaardig hergebruiken (reuse) en hier nieuwe muebels van maken.

Activiteiten: De activiteiten in de keten betreffen het identificeren en analyseren van de hout reststromen.

Vragen hierbij zijn: wat zijn de eigenschappen van het houtafval? Hoe kan dit afval worden getransformeerd naar hout dat voor ontwerpers en producenten bruikbaar is? Uiteindelijk zal een methode worden ontwikkeld die reststromen inricht op hergebruik en waarmee ontwerpers gemakkelijk kunnen werken. Daarnaast zullen de partners zich bezighouden met het opzetten van de samenwerking in de keten en mogelijkheden voor verdere toepassing van dit circulaire gedachtegoed uitzetten.

Gewenste resultaten: Aan de hand van dit concrete project hoopt Furnify Collection een voorbeeld te stellen voor meerdere bedrijven, waarbij de methode voor het ontwerpen vanuit reststromen toepasbaar is in meer stromen dan enkel voor hout. Concreet is het resultaat een succesvolle pilot opzetten, de samenwerking tussen de partners opzetten, en een business model definiëren. Afhankelijk van het resultaat is het doel het businessmodel uit te breiden naar andere ketens en zo materiaal- en CO2-besparing te verhogen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.