G2G - Van Gas Naar Geothermie | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

G2G - Van Gas Naar Geothermie

Doel:
De ontwikkeling en aanleg van een Geothermie productie locatie is een kostbaar en risicovol proces. Vooral tijdens het boren naar diepere aardlagen kunnen vertragingen en kostenoverschrijdingen plaatsvinden. De productie prognose die de basis vormt voor de project business case heeft een directe relatie tot formatie permeabiliteit, temperatuur en mate van communicatie tussen de twee putten van een doublet. Dit zijn drie van de vele onzekere factoren tijdens de ontwikkeling van een Geothermie project.
Gebruik maken van bestaande olie en gas productie putten en van kennis en ervaring uit de olie & gas sector wordt op dit moment niet of nauwelijks gedaan in Nederland en kan tot betere voorspellingen leiden en hierdoor interessantere business cases en een versnelling van de realisatie van duurzame energie doelstellingen.


Korte omschrijving:
Nederland telt vele gas productie putten. Tijdens productie komt langzaam de gas-water scheiding omhoog. Hierdoor loopt een put op een gegeven moment naar het einde van zijn gas-levensfase.
Door enige aanpassingen zou de put omgebouwd kunnen worden voor productie van Geothermische Energie. Dit is vooral interessant indien een warmteafnemer in de buurt van de put aanwezig is.
Dit demonstratieproject behelst de ombouw van twee uit-geproduceerde gas putten van Vermilion Oil & Gas Netherlands nabij Middenmeer, Noord-Holland. De gasputten produceren gas uit de Slochteren formatie op een diepte tussen 2.400 en 2.500m beneden maaiveld. De putten hebben onderling op deze diepte een afstand van c. 1,5km. De projectlocatie ligt op ca.4km afstand van glastuinbouwgebied Agriport A7 waar een grote warmtevraag bestaat. Op de locatie heeft ECW -het energiebedrijf van en voor de locatie- al twee geothermieprojecten en een warmtenet gerealiseerd. De basis voor de verdere ontwikkeling is daarmee gelegd.


Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.