Gecombineerde afvang van CO2 en SO2 uit rookgassen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Gecombineerde afvang van CO2 en SO2 uit rookgassen

Elektriciteitscentrales beschikken al over installaties om rookgassen te ontdoen van het schadelijke SO2. Door een ander absorptiemiddel in te zetten, moest het mogelijk worden om in bestaande rookgaswasinrichtingen ook een deel van het geproduceerde CO2 af te vangen.

Aanleiding: roogkaswasinstallaties afvang S02 maar geen C02
De huidige rookgaswasinstallaties maken gebruik van kalksteenmeelsuspensie. Hiermee kan wel SO2, maar geen CO2 worden afgevangen. Dit laatste is wel mogelijk als er een basische wasvloeistof wordt toegepast, bijvoorbeeld een amine of een precipiterend aminozuur (het project moet uitwijzen wat het meest geschikte absorptiemiddel is). Naar verwachting kan in bestaande sproeitorens zo een redelijk CO2-afvangstrendement worden verkregen (ongeveer 50 procent), terwijl de SO2-afvangst hoogstwaarschijnlijk verbetert.

Regeneratie
Ten behoeve van de regeneratie moet het SO2 worden doorgeoxideerd naar SO3. Dit kan door geforceerde oxidatie, zoals ook in de huidige procesvoering gebeurt. Bij de regeneratie wordt aan de beladen wasvloeistof onder verhoogde CO2-druk kalksteenmeel toegevoegd. Daarbij ontstaat gips. Daarna wordt het CO2 uit de wasvloeistof verwijderd door de druk te verminderen en te stoomstrippen. De wasvloeistof kan vervolgens worden gerecirculeerd naar de sproeikolom.

Toepassing van deze methode zou de investeringen voor CO2-afvangst relatief beperkt kunnen houden. De infrastructuur (sproeitoren, gipsproductiefaciliteiten) blijft grotendeels gehandhaafd en wordt alleen uitgebreid met een stripper en een precipitatievat.

Project: gecombineerde afvang van CO2 en SO2 uit rookgassen
In het huidige project zijn onder meer de absorptiesnelheden en -capaciteiten onder de loep genomen. Ook is experimenteel onderzocht wat de beste condities zijn om SO2 en CO2 uit de wasvloeistof te verwijderen. Ten slotte is een voorontwerp gemaakt. Dit had als doel te bepalen hoeveel CO2 op deze wijze was af te vangen en hoe hoog de kosten daarvan waren.

Titel Gecombineerde afvang van CO2 en SO2 uit rookgassen
Penvoerder TNO-Industrie en Techniek
Contactpersoon N.A.M. ten Asbroek
Adres Postbus 342, 7300 AH Apeldoorn
Telefoonnummer 055-549 39 08
E-mail Nick.tenasbroek@tno.nl
Website -
Partners -
Looptijd 1/12/2005 - 28/4/2007
EOS-regeling Nieuw Energie Onderzoek
Projectnummer 0268-05-04-03-007


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.