Geprefabriceerde Geïntegreerde Elementen voor LTV Toepassing | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Geprefabriceerde Geïntegreerde Elementen voor LTV Toepassing

In Nederland is laagwaardige warmte beschikbaar, in de bodem of bijvoorbeeld in oppervlaktewater. Om van deze warmte gebruik te kunnen maken dienen woningen te zijn voorzien van lagetemperatuurverwarming (LTV). In dit project is de mogelijk onderzocht om geprefabriceerde warmte-elementen te ontwikkelen.

Aanleiding: meerkosten LTV-systemen
LTV-systemen hebben het probleem van meerkosten ten opzichte van traditionele systemen. Bovendien vergt het grote aantal arbeidshandelingen op de bouwplaats extra zorgvuldigheid bij de aanleg.

Project: Onderzoek en ontwikkeling lagetemperatuurverwarming
Een voor de hand liggende oplossing, is de ontwikkeling van geprefabriceerde elementen. Zowel de systeem- als de aanlegkosten kunnen hierdoor fors dalen. Extra winst was nog te behalen door in de elementen voor verwarming en koeling ook nog andere functies te integreren, zoals akoestische en/of thermische isolatie.
Om tot zulke prefab elementen te komen, is in dit project eerst onderzoek gedaan en daarna heeft ontwikkeling van deze elementen plaatsgevonden.

Bij het onderzoek ging het om een analyse van het pakket van eisen en wensen, het mechanische ontwerp van elementen, het modelontwerp en de detail-engineering. Vervolgens is er een nulserie worden gemaakt waarmee een veldtest is uitgevoerd. De geteste producten zijn in het lab nader onderzocht en geanalyseerd, waarna detail-engineering plaatsvindt voor eerste prototypen. Van de veldtest is een belangrijk uitstralingseffect naar de gehele bouwsector verwacht.

De ontwikkeling van prefab LTV-elementen pastte in de visie en strategie van de projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw (DEPW), onderdeel van het Platform energiebesparing in de Gebouwde Omgeving (PeGO) van EnergieTransitie. De projectgroep wilde de ontwikkeling stimuleren van verregaande energie-efficiënte concepten in de woningbouw. Hiervoor waren geheel nieuwe bouwconcepten en componenten noodzakelijk, zoals genoemd in de businessplannen DEAM (Duurzame Energie Achter de Meter) en Bestaande Bouw (in voorbereiding). Prefab LTV-elementen maakten hiervan onderdeel uit.

Winst: Mogelijke besparing van 125 kton C02 per jaar
Als lagetemperatuurverwarming wordt aangelegd bij circa 25.000 nieuwbouwwoningen en 500.000 bestaande woningen, dan zou dit samen in 2015 een CO2-besparing opleveren van 125 kton per jaar en een energiebesparing van 2,5 PJ per jaar. In 2030 zouden die getallen liggen op 936 kton en 18,4 PJ.

Titel

Geprefabriceerde Geïntegreerde Elementen voor LTV Toepassing

Penvoerder Projectgroep Duurzame Energie Projectontwikkeling Woningbouw
Contactpersoon De heer C.L.M. Hiddes
Adres Postbus 452, 2260 MC LEIDSCHENDAM
Telefoonnummer 06 - 52 53 49 54
E-mail lhiddes@panagro.nl
Website www.pdew.nl
Partners TU Delft, Well Design BV
Looptijd september 2006 - april 2009
EOS-regeling Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten
Projectnummer ISO63005


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.