Grenslaagafzuiging voor windturbinebladen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Grenslaagafzuiging voor windturbinebladen

Om goedkoper windenergie te produceren moeten de windturbinebladen zo groot mogelijk zijn. Maar langere bladen zijn wel duurder en zwaarder. In dit onderzoek ontwikkelde Actiflow een nieuw turbineblad dat dikker was dan conventionele bladen en dezelfde aerodynamische prestaties behaalde. De methode om dit te realiseren is de toepassing van passieve luchtafzuiging op het blad.

Aanleiding: verbetering aerodynamica dikke windturbinebladen
Dikkere windturbinebladen bieden veel voordelen. Ze zijn stijver en kunnen lichter en goedkoper uitgevoerd worden. Probleem is wel dat ze slechtere aerodynamische prestaties leveren.

Project: testen nieuw innovatief bladontwerp
Dit probleem is opgelost door grenslaagafzuiging toe te passen op het blad. Dit komt erop neer dat een deel van het windturbineblad wordt vervangen door een poreus materiaal. Via een kamerstructuur binnen in het blad wordt lucht door het poreuze materiaal in het blad gezogen. Door het wegzuigen van een kleine hoeveelheid lucht aan het bladoppervlak kan de luchtstroming op het blad gecontroleerd worden. Daardoor verbeteren de aerodynamische prestaties van het dikkere blad. Op deze manier kan een dikker blad dezelfde energie opwekken als een conventioneel blad.

Doelstelling: stijver, lichter en goedkoper windturbineblad
Volgens octrooionderzoek is er geen systeem bekend dat gebruik maakt van een afzuigtechniek om de aerodynamische krachten op een windturbineblad te beheersen. Doel van dit onderzoek is om een blad te ontwerpen dat 20 procent stijver, 20 procent lichter én 20 procent goedkoper is dan een conventioneel blad. Daarmee dalen de totale kosten van een windturbine met 4-5 procent en wordt de groene energie goedkoper.

Titel:

Grenslaagafzuiging voor windturbinebladen

Penvoerder/organisatie:

Actiflow BV

Contactpersoon:

De heer E.L.N. Terry

Adres:

Zinkstraat 22, 4823 AD Breda

Telefoonnummer:

(076) 54 22 220

E-mail:

contact@actiflow.com

Website:

www.actiflow.nl

Partners:

-

Looptijd:

1 april 2009 – 1 februari 2010

EOS-regeling:

Nieuw Energieonderzoek

Projectnummer:

NEOT06002


Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/NEOT06002.pdf

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 17-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.