Groene bio-ethanol uit niet-homogene zetmeel en/of suikerrijke organische reststromen gedemonstreerd in Nederland | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Groene bio-ethanol uit niet-homogene zetmeel en/of suikerrijke organische reststromen gedemonstreerd in Nederland

Het bedrijf Orgaworld heeft in Amsterdam op demonstratieschaal een fabriek gebouwd die niet-homogene organische reststoffen omzet in bio-ethanol. De installatie maakt gebruik van de restwarmte van de warmtekrachtinstallatie van het bedrijf. De techniek heeft een groot marktpotentieel in Nederland en de rest van Europa.

Aanleiding: omzetting van biogas in elektriciteit en warmte


Orgaworld verwerkt in Amsterdam jaarlijks circa 260.000 ton organische reststromen verwerken, waaronder veel gft-afval. Deze stromen worden onder andere vergist en gecomposteerd. Het biogas dat hierbij vrijkomt, wordt in een wkk-installatie omgezet in elektriciteit en warmte. Een groot deel van de warmte blijft echter onbenut.Enkele jaren geleden bedacht Orgaworld het plan om een bio-ethanolfabriek te bouwen, die zou kunnen gaan draaien op organische reststoffen die verder niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, maar waarin nog wel veel zetmeel en/of suikerrijke organische stoffen voorkomen. Denk aan afgekeurde partijen diervoeder, reststromen uit de voedings? en genotmiddelenindustrie, bedorven scheepsladingen enzovoort. Uit een onderzoek naar de technische en economische haalbaarheid van dit plan, kwam naar voren dat zo’n fabriek de restwarmte van de wkk-installatie uitstekend zou kunnen gebruiken.

Project: fabriek is vervolg op installaties voor bio-ethanolproductie


Elders in Nederland zijn en worden al installaties voor bio-ethanolproductie gebouwd. Die werken echter volledig op basis van primaire landbouwproducten, zoals suikerbieten en tarwe. Dit wordt de eerste fabriek in zijn soort van de tweede generatie. Technologisch is het project uitdagend omdat er stromen van verschillende aard en samenstelling zullen worden verwerkt. Uit milieuoogpunt is het project bijzonder, omdat de C02-winst van de verwerking van afvalstoffen veel groter is dan van landbouwproducten, die immers met kunstmest (een zeer energie-intensief proces) worden geteeld. Door met reststromen te werken, kunnen primaire grondstoffen (zoals tarwe) weer gebruikt worden waar ze voor geteeld zijn: voedsel.

Optimalisatie productie bio-ethanol uit reststromen


Vanaf 2008 moest de bio-ethanolfabriek per jaar 6,3 miljoen liter bio-ethanol gaan produceren uit 60.000 ton reststromen. Naar verwachting zal het een jaar of vijf duren om te leren omgaan met de heterogeniteit van de grondstoffen, het optimaliseren van de omzettingsrendementen en het leren inkopen van hoogwaardige stromen tegen de laagst mogelijke prijs. Het herhalingspotentieel van de fabriek ligt naar schatting op een factor 10. Daarvoor zijn in ons land voldoende reststromen beschikbaar.

Techniek verspreide via samenwerkingsverbanden


Orgaworld is er, vanuit zijn bedrijfsopzet, op gericht om deze technologie snel te verspreiden in Nederland, via samenwerkingsverbanden. Op termijn zou het herhalingspotentieel fors kunnen toenemen als op commerciële basis enzymen op de markt komen die cellulose en lignocellulose uit organische reststromen kunnen omzetten in suikers. De nieuwe fabriek van Orgaworld is hier al op voorbereid.

Titel: Groene bio-ethanol uit niet-homogene zetmeel en/of suikerrijke organische reststromen gedemonstreerd in Nederland
Penvoerder: Orgaworld B.V.
Contactpersoon: p/a PNO Consultants B.V.
Adres: Planetenweg 99 te Hoofddorp
Telefoonnummer: +31 (0)23 - 567 19 39
E-mail: martijn.bovee@pnoconsultants.nl
Website: www.orgaworld.nl
Partners:
Looptijd: 1 september 2006 - 31 december 2008
Regeling: Demonstratie
Projectnummer: DEMO06024

Geplaatst op: 14-12-2012 | Gewijzigd op: 26-04-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.