Groene diesel uit blauwwieren | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Groene diesel uit blauwwieren

Bij de productie van biodiesel is altijd gewerkt en gedacht aan chemische processen om te onttrekken aan biomassa. Dit project richt zich op een compleet nieuwe benadering: de rechtstreekse productie van biodiesel door micro-organismen.

Bij de productie van biobrandstoffen wordt gebruik gemaakt van chemische processen. Die kosten veel energie en doen de klimaatwinst daarmee deels weer teniet. Het bedrijf Genetwister Technologies heeft een volledig nieuw concept ontwikkeld. Hiermee kan de productie van biodiesel aanzienlijk rendabeler worden uitgevoerd dan tot nu toe. Bij de gekozen route maken bacteriën rechtstreeks biodiesel, die direct aan de gewenste fysische eigenschappen en geldende normen voldoet. Ook energetisch levert dit een grote winst op.

Project: groene diesel uit blauwwieren
De bacteriën die in het project wzijn gebruikt, behoren tot de groep van cyanobacteriën (blauwwieren). Dit zijn fototrofe bacteriën die, veel efficiënter dan planten, zonlicht en CO2 omzetten in biomassa. Cyanobacteriën bevatten bovendien van nature een grote verscheidenheid aan vetten, waardoor zij in principe zeer geschikt zijn voor de productie van biobrandstof. In het project zijn nieuwe genetische eigenschappen aan de bacteriën gegeven, die zorgen voor een verhoging van het gehalte aan gewenste vetzuren en lipiden. Ze zijn bovendien, met behulp van nieuwe genetische technieken, aangepast voor de rechtstreekse productie van biodiesel. Dit maakt het raffinageproces overbodig dat de olie geschikt moet maken voor verbranding in motoren.

Resultaat: productie van ruim 45.000 liter per hectare per jaar
Met de aangepaste cyanobacteriestammen die in dit project zijn ontwikkeld kan, rekening houdend met het Nederlandse klimaat, een productie van ruim 45.000 liter per hectare per jaar worden verkregen. Dit is, ten opzichte van bijvoorbeeld koolzaad met een productie van 1.200 liter, een verbetering van een factor 30. Ten opzichte van andere algensoorten is de verbetering een factor 2 tot 3.

Projectpartners
Genetwister Technologies heeft de leiding van dit project en brengt deskundigheid in op het gebied van genoomanalyse en analyse van genexpressie. Het Instituut voor Biologie van Universiteit Leiden doet onderzoek naar cyanobacteriën, fotobioreactoren en metabolietanalyse. De Leerstoelgroep Technologie en Agrarische ontwikkeling van Wageningen Universiteit onderzoekt de maatschappelijke implicaties van de nieuwe vorm van olieproductie. Als derde partij is adviesbureau LGEM bij het project betrokken, dat ervaring heeft met de commerciële productie van inhoudstoffen in microalgen. Zodra de biodiesel op grote schaal kan worden geproduceerd, zal een industriële partij bij het project worden betrokken.

Titel:

Groene diesel uit blauwwieren

Penvoerder:

Genetwister technologies BV

Contactpersoon:

de heer S.A. Langeveld

Adres:

Postbus 193, 6700 AD WAGENINGEN

Telefoonnummer:

0317 – 46 64 24

E-mail:

s.a.langeveld@genetwister.nl

Website:

www.genetwister.eu

Partners:

Universiteit Leiden - Instituut voor Biologie

Looptijd:

1 april 2008 – 31 mei 2011

EOS-regeling:

Lange Termijn

Projectnummer:

LT07039


Eindrapport: http://www.rvo.nl/sites/default/files/rvo_website_content/EOS/EOSLT07039...

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.