Haalbaarheid ontwikkeling zuigend vistuig | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Haalbaarheid ontwikkeling zuigend vistuig

De technische en economische haalbaarheid onderzoeken van een vistuig met een scheppende vleugel die met zuigkracht vis wekt en bestuderen wat hier qua materialen en vorm voor nodig is (indien haalbaar).

Het beoogde vistuigidee gaat niet, zoals nu gebruikelijk bij sumwing en andere tuigen, scheef van beneden naar boven door het water, volgens het principe van de minste weerstand, maar van boven naar beneden, in een scheppende werking. Dit zorgt voor meer weerstand en daardoor zuigkracht onder de vleugel. Het water drukte de vleugel naar beneden. De ontstane zuigkracht creëert lift en moet de vis even doen opveren van de zandbodem, zodat die gevangen kan worden in het net erachter. De vis duw je bij deze methode niet voor je uit, maar direct naar het net. Hierdoor zijn geen wekkerkettingen meer nodig, is er minder bodemberoering en kunnen vissers brandstof verminderen en hun emissies verminderen.

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.