Haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden om een alternatief (energiebesparend) proces te ontwikkelen voor de productie van kalkzandsteen | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden om een alternatief (energiebesparend) proces te ontwikkelen voor de productie van kalkzandsteen

De productie van kalkzandsteen – een veelgebruikt bouwmateriaal – vergt veel energie. Door de toepassing van stoom in het huidige proces te elimineren en gebruik te maken van actieve bacteriën, is een in potentie veel energie-efficiënter productieproces op te zetten. In dit project is onderzocht of deze innovatie haalbaar was.

Aanleiding: autoclaveren kost energie
In het conventionele kalkzandsteenproductieproces worden van een mengsel van kalk, zand en water stenen (of elementen) geperst, die vervolgens in een autoclaaf met behulp van verzadigde stoom worden verhard. Dit ‘autoclaveren’ vergt erg veel energie. Door deze productiefase in zijn geheel of gedeeltelijk te elimineren, kan dan ook een wezenlijke energiebesparing worden gerealiseerd.

Project: haalbaarheid van energiebesparende productie van kalkzandsteen
De doelstelling van dit project was om na te gaan of het zowel technisch als economisch haalbaar was om voor de productie van kalkzandsteen een nieuw, minder energieverslindend proces te ontwikkelen. Het beoogde productieproces gaat uit van een mengsel van zand, bacteriën, voedingstoffen en een calciumzout. Hiermee moet een gecontroleerde calcietprecipitatie worden gerealiseerd, die leidt tot een hard bouwproduct met de eigenschappen van kalkzandsteen.

Twee centrale vragen
Met betrekking tot de technische haalbaarheid diende een antwoord te worden gevonden op twee centrale vragen:
  • Was het mogelijk bij kamertemperatuur een geschikt bouwproduct (voldoende sterk en met de juiste vorm) te produceren volgens het voorgestelde principe?
  • Welke grondstoffen (zand, calciumzout, bacteriestam en nutriënten) gaven in het nieuwe proces het beste resultaat?
Andere belangrijke vragen die in het project aan de orde kwamen:
  • Welke concentraties en doseersnelheden waren er benodigd?
  • Welke reactorconfiguratie was het meest geschikt?
  • Hoe konden de reststoffen worden hergebruikt?
Naast deze technische aspecten is ook de economische haalbaarheid worden onderzocht. Zo is er onder meer een marktinventarisatie gehouden.

Partners
Dit project is uitgevoerd door IBR Consult BV en Stichting Geo Delft. De expertise van IBR is hierbij voornamelijk het kalkzandsteenproces, de producttechnische eigenschappen en de marktinventarisatie. De expertise van Geo Delft is voornamelijk de thermodynamica en kinetiek van het voorgestelde proces.

Titel Haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden om een alternatief (energiebesparend) proces te ontwikkelen voor de productie van kalkzandsteen
Penvoerder IBR Consult BV
Contactpersoon Mevr. M.G.J. Sijbers-Wismans
Adres De Giesel 14, 6081 PH Haelen
Telefoonnummer 0475-59 55 64
E-mail m.sijbers@ibrconsult.demon.nl
Website www.ibrconsult.demon.nl
Partners Stichting GEO Delft
Looptijd 15/9/2005 - 15/3/2006
EOS-regeling Nieuw Energie Onderzoek
Projectnummer 0268-05-04-02-004


Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 21-01-2013

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.