Happy Shrimp Farm | RVO.nl | Rijksdienst

Service menu right

Happy Shrimp Farm

Op de Maasvlakte in Rotterdam staat de eerste tropische garnalenkwekerij in Europa die verwarmd is met de restwarmte van een elektriciteitscentrale. De Happy Shrimp Farm moest illustreren dat het mogelijk was een duurzaam én winstgevend agro-industrieel proces op te zetten in het havengebied.

Project: Co-siting
Met steun van het Havenbedrijf Rotterdam NV, het Ministerie van Economische Zaken, het InnovatieNetwerk Groene Ruimte (LNV) en ROM Rijnmond R3 heeft Bass & Gill BV, een Rotterdamse industriële projectontwikkelaar, de haalbaarheid onderzocht van een agro-industrieel bedrijf op basis van co-siting. Co-siting wil zeggen: duurzaam produceren door gebruik te maken van aanwezige omgevingsfactoren als energie, utilities, afval en ruimte (terrein en infrastructuur).

Restwarmte
Bij het gebruik van restwarmte is het van belang dat de bron en het type restwarmte aan de juiste criteria voldoen. Dit is in de eerste en tweede fase van het onderzoek bekeken. De conclusie luidde dat het project technisch haalbaar was. Zodoende is bass & Gill overgegaan tot het aantrekken van investeerders en een bank. Uiteraard is een “Launching customer” heel belangrijk, Schmidt Zeevis Rotterdam zal de levende en verse Happy Shrimps op de markt brengen.

Happy Shrimp Farm
Naar aanleiding van het onderzoek door Bass & Gill, dat hiervoor samenwerkte met diverse partijen, werd besloten om de Happy Shrimp Farm (HSF) op te zetten nabij de cenrale van E.ON Benelux op de Maasvlakte. De HSF is in maart 2004 als incubator gestart. Vanaf december 2006 zou de kwekerij echte dagverse garnalen gaan leveren aan de Nederlandse markt. Deze garnalenkweek zou geen negatieve gevolgen hebben voor het milieu. De productie vond plaats in een gecontroleerde setting zonder uitwisseling van stoffen met de omgeving. Voor deze kweek zijn ook geen mangroven gekapt en zijn er geen antibiotica en andere verboden stoffen in het milieu gekomen. Ook het transport en de energiekosten van het invriezen worden overbodig. Dit maakt de Happy Shrimp een zeer duurzame tropische garnaal.

Duurzame agro-industriële processen
De Happy Shrimp Farm moest aantonen dat het mogelijk was om in het industrie- en havencomplex van Rotterdam duurzame agro-industriële processen te introduceren, gebaseerd op laagwaardige restwarmte en aanwezige co-site-voordelen, waarmee een aantrekkelijk, vers product voor de lokale markt is geproduceerd.

  
TitelHappy Shrimp Farm
PenvoerderBass & Gill BV
ContactpersoonDhr. G.P. Curtessi
AdresBeursplein 37
Telefoonnummer0643050426
PartnersHavenbedrijf Rotterdam NV, E.ON Benelux, Schmidt zeevis, ACE, Priva, Danafeed, Wageningen UR, TU Delft
Looptijd1/1/2006 - 1/1/2009
EOS-regelingDemonstratie
ProjectnummerDEMO02019

Geplaatst op: 04-09-2012 | Gewijzigd op: 03-03-2020

Bent u tevreden over deze pagina?

Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *
Als wij vragen hebben over uw toelichting, mogen wij dan contact met u opnemen?
Mogen wij u benaderen voor een gebruikersonderzoek?
Wij zoeken regelmatig respondenten voor gebruikersonderzoek op onze website. Wij zijn benieuwd naar uw mening en gaan graag met u in gesprek. Een online interview duurt maximaal 45 minuten.